Κόσμος Τρίτη 11/05/2021, 13:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Οι γυναίκες πήραν τα ηνία σε επιστήμη, τεχνολογία – Η εικόνα στην Ελλάδα

AP Photo

Επί χρόνια θεωρούσαμε τον χώρο της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών ανδροκρατούμενο. Αυτό όμως έχει πλέον αλλάξει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ορισμένα κράτη – μέλη οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 60% των απασχολούμενων σε επιστήμη και τεχνολογία, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πάνω από το 50%. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σχεδόν 73 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την Ε.Ε. απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Εξ αυτών τα 37,5 εκατομμύρια (51,3%) είναι γυναίκες και 35,5 εκατομμύρτια άνδρες (48,7%). Στα δύο τρίτα των κρατών- μελών της Ένωσης ο αριθμός των γυναικών υπερισχύει των ανδρών με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Λιθουανία (63,7%) και τη Λετονία (62,9%) αντίστοιχα.

e-e-oi-gynaikes-piran-ta-inia-se-epistimi-technologia-amp-8211-i-eikona-stin-ellada0

Η Αυστρία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες, στις οποίες το ποσοστό των γυναικών είναι χαμηλότερο του 50%. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες όμως η ψαλίδα έναντι των ανδρών δεν είναι μεγάλη, με τα ποσοστά να κινούνται από 45,2% έως και 49,9%. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες το ποσοστό των γυναικών είναι μεταξύ 51% και 55%, όπως φαίνεται και στον χάρτη, που ακολουθεί. 

e-e-oi-gynaikes-piran-ta-inia-se-epistimi-technologia-amp-8211-i-eikona-stin-ellada1

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News