Κόσμος Τρίτη 11/05/2021, 13:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Οι γυναίκες πήραν τα ηνία σε επιστήμη, τεχνολογία – Η εικόνα στην Ελλάδα

Ε.Ε.: Οι γυναίκες πήραν τα ηνία σε επιστήμη, τεχνολογία – Η εικόνα στην Ελλάδα

Επί χρόνια θεωρούσαμε τον χώρο της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών ανδροκρατούμενο. Αυτό όμως έχει πλέον αλλάξει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ορισμένα κράτη – μέλη οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 60% των απασχολούμενων σε επιστήμη και τεχνολογία, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πάνω από το 50%. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σχεδόν 73 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την Ε.Ε. απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Εξ αυτών τα 37,5 εκατομμύρια (51,3%) είναι γυναίκες και 35,5 εκατομμύρτια άνδρες (48,7%). Στα δύο τρίτα των κρατών- μελών της Ένωσης ο αριθμός των γυναικών υπερισχύει των ανδρών με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Λιθουανία (63,7%) και τη Λετονία (62,9%) αντίστοιχα.

Ε.Ε.: Οι γυναίκες πήραν τα ηνία σε επιστήμη, τεχνολογία – Η εικόνα στην Ελλάδα-1

Η Αυστρία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες, στις οποίες το ποσοστό των γυναικών είναι χαμηλότερο του 50%. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες όμως η ψαλίδα έναντι των ανδρών δεν είναι μεγάλη, με τα ποσοστά να κινούνται από 45,2% έως και 49,9%. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες το ποσοστό των γυναικών είναι μεταξύ 51% και 55%, όπως φαίνεται και στον χάρτη, που ακολουθεί. 

Ε.Ε.: Οι γυναίκες πήραν τα ηνία σε επιστήμη, τεχνολογία – Η εικόνα στην Ελλάδα-2

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News