Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 12:31
EUROSTAT

Πόσο αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ε.Ε. κατά την πανδημία

AP Photo/Antonio Calanni, file)

Σε μία προσπάθεια να αποτιμήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας η Eurostat συγκέντρωσε στοιχεία για το συνολικό αριθμό των θανάτων ανά την Ευρώπη. Στόχος ήταν να συγκρίνει τα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον μέσο όρο της προ πανδημίας τετραετίας (2016 έως 2019). 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνολικά στην Ε.Ε. των 27 κρατών- μελών το διάστημα Μαρτίου- Οκτωβρίου είχαμε 297.500 περισσότερους θανάτους (από οποιαδήποτε αιτία) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019. H κορύφωση ήρθε τον Απρίλιο με τον αριθμό των θανάτων να είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον μέσο όρο του συγκεκριμένου μήνα κατά την προηγούμενη τετραετία.

poso-ayxithikan-oi-thanatoi-stin-e-e-kata-tin-pandimia0
Μάρτιος
poso-ayxithikan-oi-thanatoi-stin-e-e-kata-tin-pandimia1
Απρίλιος

 

Κατά το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου είχαμε χαμηλότερα επίπεδα πρόσθετων θανάτων, αλλά το φθινόπωρο η κατάσταση επιδεινώθηκε και πάλι. Τον Σεπτέμβριο οι θάνατοι ήταν στο +8% και τον Οκτώβριο στο +17%.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν πάλι αρκετές περιοχές της Ευρώπης και τον Νοέμβριο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έδειχνε τα δόντια του αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να προβούν σε νέα lockdown. Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ακόμη για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά η Eurostat υπολογίζει με βάση τα δεδομένα που έχει έως τώρα στη διάθεσή της ότι ήταν ο χειρότερος μήνας του φθινοπώρου. 

poso-ayxithikan-oi-thanatoi-stin-e-e-kata-tin-pandimia2
Νοέμβριος

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News