Κόσμος Τρίτη 26/10/2021, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Γκεοργκίεβα για συνάντηση

Reuters: Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της Γκεοργκίεβα για συνάντηση

Το δ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας απέρριψε το αίτημα της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα να παραστεί ενώπιόν του προκειμένου να υπεραστεί τον εαυτό της έναντι των ισχυρισμών ότι πίεσε το προσωπικό της τράπεζας να αλλάξει τα δεδομένα σε έκθεσή του το 2017, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο επικεφαλής του δ.σ. της τράπεζας, Μέρζα Χασάν, o πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του δ.σ. και o επικεφαλής της Επιτροπής Διακυβέρνησης, δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με πηγές.

Σε κοινή απάντησή τους, οι τρεις αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν ότι το καταστατικό της τράπεζας έχει στόχο να αποτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση από το δ.σ. ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις έρευνες που αφορούν το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Η δικηγόρος που προσέλαβε η Γκεοργκίεβα ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με 17σέλιδη επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Παρασκευή.

Η δικηγόρος Γουίτνι Ντεμπεβουάζ της Arnold & Porter αναφέρει στην επιστολή ότι η έκθεση για την έρευνα που πραγματοποίησε η νομική εταιρεία WilmerHale για λογαριασμό του δ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν διεξήχθη όπως έπρεπε, καθώς παραβίασε τα δικαιώματα της Γκεοργκίεβα βασίζοντας το θεμελιώδες συμπέρασμά της σε μια ψευδή υπόθεση, σύμφωνα με την επιστολή. 

Η WilmerHale συμπέρανε ότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γκεοργκίεβα, άσκησαν «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της τράπεζας ώστε να τροποποιήσουν τα δεδομένα και να ευνοήσουν την Κίνα στην κατάταξη Doing Business 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γκεοργκίεβα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ενώ και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, του οποίου ηγείται η Γκεοργκίεβα από τον Οκτώβριο του 2019, διαπίστωσε αυτό το μήνα ότι δεν υπήρξαν πειστικά στοιχεία που να πιστοποιούν τις κατηγορίες.

Το δ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας απάντησε στην Ντεμπεβουάζ ότι δεν θα ήταν σωστό να συναντηθεί ή να ακούσει την Γκεοργκίεβα, καθώς δεν συμμετέχει στην ξεχωριστή έρευνα που διεξάγεται από την WilmerHale σχετικά με πιθανά σφάλματα από νυν και πρώην στελέχη της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της συνομιλίας.

Η νέα έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, θα υποβληθεί στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι στο δ.σ..

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News