Κόσμος Κυριακή 31/10/2021, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020

Περισσότερο από το 77% των Αυστραλών που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν εμβολιαστεί πλήρως

Αυστραλία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020

Στη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορά της προχωράει από αύριο Δευτέρα η Αυσταλία, επιτρέποντας στους εμβολιασμένους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα και σε πολλές οικογένειες να επανενωθούν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Μετά από 18 μήνες εφαρμογής μιας δέσμης μέτρων κατά του κορωνοϊού που ήταν από τις αυστηρότερες στον κόσμο και απαγόρευαν στους πολίτες να επιστρέφουν στη χώρα όπως και να φεύγουν από αυτή -εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων – σχεδόν 14 εκατομμύρια Αυστραλοί στη Βικτώρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Καμπέρα είναι πλέον ελεύθεροι να ταξιδεύουν.

Περισσότερο από το 80% των ατόμων από 16 ετών και άνω σε αυτές τις δύο πολιτείες και την επικράτεια της πρωτεύουσας είναι πλήρως εμβολιασμένοι -προϋπόθεση για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

Οι Αυστραλοί και οι μόνιμοι κάτοικοι που ζουν στο εξωτερικό ενδέχεται επίσης να επιστρέψουν στη χώρα, με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών να δείχνουν ότι περί των 47.000 ανθρώπων ενδεχομένως να το κάνουν.

Οι περισσότεροι τουρίστες -ακόμα και οι εμβολιασμένοι- θα πρέπει να περιμένουν, αν και οι εμβολιασμένοι τουρίστες από τη Νέα Ζηλανδία θα επιτρέπεται να εισέλθουν από αύριο Δευτέρα.

Πτήση της αεροπορικής εταιρείας Qantas από το Λος Άντζελες πρόκειται να προσγειωθεί στο Σίδνεϊ στις 6 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του αεροδρομίου του Σίδνεϊ, η πρώτη πτήση εδώ και μήνες που επιτρέπει στους εμβολιασμένους Αυστραλούς να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε καραντίνας και όλοι οι ταξιδιώτες χρειάζονται αποδεικτικό αρνητικού τεστ πριν από την επιβίβαση.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της στην αρχή της πανδημίας και επέτρεψε μόνο σε περιορισμένο αριθμό πολιτών και μόνιμων κατοίκων να επιστρέψουν από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση της εξαίρεσης για σοβαρό λόγο και της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Εντούτοις καθώς άλλαξε τη στρατηγική διαχείρισης της μέσω εκτεταμένων προγραμμάτων εμβολιασμών, τα σύνορα σταδιακά ανοίγουν ξανά.

Ενώ το ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα έβαλε ξανά το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη σε lockdown για μήνες μέχρι πρόσφατα, τα κρούσματα στην Αυστραλία παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πολλές χώρες

Περισσότερο από το 77% των Αυστραλών που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν εμβολιαστεί πλήρως και περισσότερο από το 88% έχει λάβει την πρώτη δόση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News