Κόσμος Δευτέρα 11/10/2021, 09:47
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Γιορτάζει το τέλος του lockdown των 106 ημερών

Για «ημέρα ελευθερίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Σίδνεϊ: Γιορτάζει το τέλος του lockdown των 106 ημερών

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες lockdown τα καφέ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στο Σίδνεϊ υποδέχθηκαν και πάλι σήμερα τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Παρέες και οικογένειες σχημάτισαν ουρές έξω από παμπ που άνοιξαν τα μεσάνυχτα ειδικά για την περίσταση, ενώ πολλοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν ξανά επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών. Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν έως χθες δεν επέτρεπαν τις επισκέψεις σε σπίτια και τα ταξίδια πέρα από μια ζώνη 5 χιλιομέτρων.

«Είναι μια ημέρα ελευθερίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ. «Οδηγούμε το έθνος μακριά από την πανδημία, αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση», πρόσθεσε. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν μετά το άνοιγμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες. «Θα δούμε να αυξάνονται οι νοσηλείες … αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» ανέφερε.

Το lockdown στο Σίδνεϊ, μία πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, επιβλήθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

Τα μέτρα ήρθησαν έπειτα από 106 ημέρες μετά και τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων (σ.σ.: σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 496 νέα κρούσματα) και την επιτάχυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με περισσότερο από το 70% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στόχος της πολιτείας είναι το 80% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί. Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους ως την 1η Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο Reuters o Στίβεν Σπιντ, ιδιοκτήτης της παμπ Fortune of War, εξέφρασε την ελπίδα αυτό να ήταν το τελευταίο lockdown, μετά από 18 μήνες περιορισμών, ενώ ο Κάιλ Ράτζιο, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου σε προάστιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να βασίζεται σε κυλιόμενα λουκέτα για την καταπολέμηση του ιού.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News