Κόσμος Δευτέρα 9/08/2021, 08:47
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Επεκτείνεται το lockdown στη Νέα Νότια Ουαλία

Αυστραλία: Επεκτείνεται το lockdown στη Νέα Νότια Ουαλία

Στην πόλη Τάμγουερθ επεκτείνεται lockdown στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Νέα Νότια Ουαλία, εν μέσω ανησυχιών ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού μπορεί να εξαπλώθηκε από το Σίδνεϊ στην περιφέρεια.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ανακοίνωσε την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην αγροτική αυτή κοινότητα καθώς άνθρωποι που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν μετέβησαν από το Σίδνεϊ στην Τάμγουερθ, περίπου 414 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις αρχές. «Προληπτικά, οι ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας συνέστησαν να επιβάλλουμε lockdown στην Τάμγουερθ για μια εβδομάδα» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αξιωματούχοι κάλεσαν επίσης τους πολίτες στην περιοχή Μπάιρον Μπέι να εμβολιαστούν, καθώς ένας άνδρας μετέβη από το Σίδνεϊ, επίκεντρο του νέου ξεσπάσματος της πανδημίας στην Αυστραλία, στον τουριστικό αυτόν προορισμό, 767 χιλιόμετρα προς βορρά. Τις προηγούμενες 24 ώρες, στη Νέα Νότια Ουαλία διαγνώστηκαν 283 κρούσματα κορωνοϊού, από 262 την προηγουμένη.

Οι αρχές στην πολιτεία δυσκολεύονται να ανακόψουν την εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται lockdown για έβδομη συναπτή εβδομάδα.

Η γειτονική πολιτεία Βικτόρια απεναντίας ανακοίνωσε πως τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν, καθώς διαγνώστηκαν 11 κρούσματα του SARS-CoV-2, ισάριθμα με την προηγουμένη. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί ήρθαν σε επαφή με άλλα πρόσωπα στην κοινότητα, πάντως ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανήγγειλε πως το lockdown στη Βικτόρια, εκτός της πρωτεύουσάς της, θα αρθεί σήμερα. Η Μελβούρνη θα παραμείνει στο έκτο κατά σειρά lockdown από την εκδήλωση της πανδημίας ως τουλάχιστον τη 12η Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, βάλλεται με ολοένα περισσότερη σφοδρότητα για την αργή πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Μόλις το 22% των Αυστραλών ηλικίας 16 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί πλήρως ως σήμερα.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian δείχνει πως η δημοτικότητά του έχει πλέον υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκδήλωση της πανδημίας, στο 47% (–4%). Τον Απρίλιο η δημοτικότητά του ανερχόταν στο 85% καθώς οι αρχές μπόρεσαν να διατηρήσουν –συγκριτικά– υπό έλεγχο την πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζος Φράιντενμπεργκ προέβλεψε τον περασμένο μήνα πως η παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων στην πολυπληθέστερη αυστραλιανή πόλη αναμένεται να προκαλέσει ύφεση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News