Κόσμος Τετάρτη 22/09/2021, 16:15
ΕΡΕΥΝΑ GARTNER

Τρία πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή όταν δουλεύουμε από το σπίτι

Τρία πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή όταν δουλεύουμε από το σπίτι

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας που έχει υιοθετηθεί ευρέως σε πολλές εταιρείες μετά την επέλαση της πανδημίας, καθώς και η μόνιμη τηλεργασία που αναμένεται πως θα συνεχιστεί και αυτή τη σεζόν, έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες εργασίας και μαζί νέα πράγματα που αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων. Η έλλειψη συγκέντρωσης σε συνδυασμό με την απώλεια του παραδοσιακού εργασιακού περιβάλλοντος έχουν προκαλέσει έντονη κόπωση στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Gartner, το 67% των εργαζομένουν συμφωνεί ότι οι προσδοκίες τους από την υβριδική εργασία έχουν αυξηθεί. Επίσης το 55% δηλώνει ότι εάν μπορέσει ή δεν μπορέσει να εργαστεί καλά από απόσταση ή σε υβριδικό μοντέλο εργασίας θα καθορίσει το εάν θα παραμείνει στη δουλειά του. Επομένως, κατά την Gartner, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις τρεις συχνότερες αιτίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Gartner, όσοι τηλεργάζονται είναι πιο πιθανό να αισθανθούν ότι κουράζονται περισσότερο λόγω δουλειάς σε σχέση με όσους πηγάινουν στο γραφείο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι περνούν περισσότερη ώρα μπροστά σε οθόνες. Εκτός αυτού, είναι δυσκολότερο για όσους εργάζονται από απόσταση να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους. Μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο από την επέλαση της πανδημίας, το 40% όσων τηλεργάζονται δήλωνε ότι αυξήθηκε το ωράριό τους.

«Φανταστείτε να οδηγείτε ένα αμάξι στο οποίο να πετάγεται κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας σκίουρος. Αυτό είναι ο ψηφιακός περισπασμός. Τώρα, προσθέστε έναν επιβάτη δίπλα σας που δεν σταματά να μιλά. Αυτό είναι η ψηφιακή υπερφόρτωση. Τέλος, βάλτε αυτό το αμάξι σε έναν αυτοκινητόδρομο, όπου δεν υπάρχουν έξοδοι. Αυτό είναι η νοοτροπία της συνεχούς εγρήγορσης. Επομένως, είστε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο επανεκκινέι κάθε 40 δευτερόλεπτα, με έναν συνεπιβάτη που δεν σταματά να μιλά και δεν υπάρχει έξοδος. Δεν θα σας κούραζε;», δηλώνει η Alexia Cambon, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Gartner.

Τρία πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή όταν δουλεύουμε από το σπίτι-1

Ψηφιακοί περισπασμοί

Είναι 2,54 φορές πιο πιθανό για όσους ακολουθούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας να χάσουν τη συγκεντρωσή τους λόγω της τεχνολογίας. Σε σχέση με όσους βρίσκονται στα γραφεία τους στη δουλειά, όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως αποσπώνται περισσότερο από προσωπικά μηνύματα, προσωπικά τηλεφωνήματα, ειδοποιήσεις από εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων και από τις ειδήσεις.

Εργασιακοί περισπασμοί

Μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων δηλώνει πως όταν εργάζεται από απόσταση χάνει τη συγκέντρωσή του λόγω συνθηκών που δημιουργούνται από το ίδιο το περιβάλλον της δουλειάς. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγελματικού περιεχομένου email, τα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και ψηφιακά meeting, οι εσωτερικές συνομιλίες μεταξύ συναδέλφων και τα αιτήματα για meeting ή οι ενημερώσεις αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων που δουλεύουν από απόσταση.

Προσωπικοί περισπασμοί

Βέβαια, δεν μπορούν να λείπουν οι συνθήκες που δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνον όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι του, όπως είναι οι δουλειές του σπιτιού, οι υποχρεώσεις φροντίδας παιδιών και συγγενών, καθώς και οι παραδόσεις πακέτων και αλληλογραφίας. Παρότι μία μικρότερη μερίδα δηλώνει πως αυτά αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια της δουλειάς, εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρούς περισπασμούς.

Πηγή: Gartner

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News