Business & Finance Σάββατο 4/09/2021, 15:22
BUSINESS & FINANCE

Το burnout της πανδημίας – Πως αντέδρασαν οι εργοδότες;

Το burnout της πανδημίας – Πως αντέδρασαν οι εργοδότες;

Μία εβδομάδα άδειας για να αποβάλλουν το συσσωρευμένο στρες έλαβαν σαν έκπληξη οι υπάλληλοι της Nike στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Όρεγκον. Σε δημόσια ανάρτησή του στο Linkedin, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ο Matt Marrazzo, δήλωσε ότι «σε ένα (ή δύο) χρόνια, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, η άδεια αποτελεί κλειδί για την καλή απόδοση και για την ψυχική υγεία».

Η πρωτοβουλία της Nike πραγματοποιεί αυτό για το οποίο ασκούν πίεση πολλοί ειδικοί και εμπειρογνώμονες, ότι δηλαδή η εμπειρία και ο εγκλεισμός του περασμένου έτους έχει αφήσει αισθητό αποτύπωμα στην ψυχολογία των εργαζομένων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν παράλληλα παρατηρήσει ότι από αυτή την κατάσταση συνεπάγεται και μειωμένη απόδοση των εργαζομένων τους.

Ενδεικτικά και η LinkedIn έδωσε μία εβδομάδα άδειας μετ’αποδοχών τον Απρίλιο, η εφαρμογή Bumble επίσης προέβη στην ίδια κίνηση τον Ιούνιο. Η CitiGroup ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι τις Παρασκευή, οι υπάλληλοί της δεν θα πραγματοποιούν meetings μέσω Zoom, ενώ η PricewaterhouseCooper και η Deloitte ανακοίνωσαν ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του προσωπικού τους να αποφασίζει πού και με ποιον τρόπο θα εγάζονται.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες των υπαλλήλων τους και να τους αφήνουν λίγο μεγαλύτερο περιθώριο, ώστε να αποβάλλουν το συσσωρευμένο στρες που προέκυψε το τελευταίο έτος. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι το Shopify, το οποίο έδωσε άδεια κάθε Παρασκευή του καλοκαιριού. Το πείραμα της τετραήμερης εβδομάδας είχε ξεκινήσει βέβαια πολύ πριν την επέλαση του κορωνοϊού, αλλά πλέον όλο και περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να το δοκιμάσουν.

«Burnout»

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ινστιτούτου Mind, μεταξύ 40.000 εργαζομένων σε 114 οργανισμούς, το 41% παρατήρησε πως η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι εργασιακές τους υποθέσεις είχαν μικρή ή μεγάλη επίπτωση στην προσωπική τους ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι τα συμπτώματα του «burnout» είναι δυσανάλογα μεγάλη κόπωση, αϋπνία, αμφισβήτηση του ιδίου και ακραία δυσθυμία, η οποία προκαλείται συχνά από την υπερβολική δουλιεά και το παρατεταμένο στρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News