Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 18:00
BUSINESS & FINANCE

Κλειστή ή ανοιχτή η κάμερα στα meetings;

Κλειστή ή ανοιχτή η κάμερα στα meetings;

Τον τελευταίο χρόνο πολλοί έτυχε να συμμετάσχουν σε διαδικτυακά meetings, μαθήματα, σεμινάρια και σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύτηκαν να συγκεντρωθούν. Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι προκειμένου να μπορέσει κανείς να συγκεντρωθεί καλύτερα σε ψηφιακά event αρκεί να κλείσει την κάμερά του.

Παρότι ακούγεται αντιπαραγωγικό, το Eller College of Management του πανεπιστημίου της Αριζόνα πραγματοποίησε πρόσφατα σχετική έρευνα που αποδεικνύει ότι η κάμερα συμβάλλει στην έλλειψη συγκέντρωσης. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομαδων, η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν ανοιχτή κάμερα έδιναν περισσότερη προσοχή στο πώς φαίνονται και γενικά στο πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται και να μην παρακολουθούν το περιεχόμενο των meetings.

Η Allison Gabriel, μία από τις συντάκτριες της έρευνας, εξήγησε ότι πολλοί από αυτούς που έχουν ανοιχτή κάμερα νιώθουν πως παρακολουθούνται και συνεπώς προσέχουν το πώς φαίνονται ή στις εκφράσεις τους. Γενικά, όπως εξήγησε η Gabriel, εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο τους βλέπουν οι υπόλοιποι. Πρόκειται για μία κουραστική διαδικασία, η οποία βέβαια πραγματοποιείται σε βάρος της δημιουργικότητας. Η Gabriel δήλωσε ότι αυτά τα άτομα δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή να σκεφτούν κάποια νέα ιδέα.

Η λύση δεν είναι βέβαια η κατάργηση των διαδικτυακών meetings. Ωστόσο, η Gabriel προτείνει ο καθένας να επιλέγει εάν θα έχει ανοιχτή κάμερα η όχι. Ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι η ανοιχτή κάμερα δεν συνεπάγεται άμεσα και ότι ο χρήστης παρακολουθεί τη συζήτηση, όπως θεωρείται σε γενικές γραμμές.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα ευρήματα της έρευνας η Gabriel προτείνει σε όσους οφείλουν να παραστούν σε πολλά ψηφιακά meetings να ορίζουν από την αρχή της ημέρας σε ποια θα ανοίξουν κάμερα και σε ποια όχι. Έτσι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το καθένα. Για παράδειγμα ίσως χρειάζεται να ανοίξει κανείς την κάμερα σε μία συζήτηση με ένα μόνον προϊστάμενο και αντίστροφα ενδεχομένως να μπορεί να απέχει σε meetings με μεγάλα γκρουπ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News