Κόσμος Τετάρτη 22/09/2021, 14:47
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν. 

Πιο συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση της χώρας όρισε νέο εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη, τον Suhail Shaheen, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- ηγεσία. 

Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία έχει την ευθύνη έγκρισης των παραπάνω αλλαγών, δεν αναμένεται να συγκληθεί πριν το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. 

Αποτέλεσμα είναι ότι ως εκπρόσωπος του Αφγανιστάν στον Οργανισμό παραμένει μέχρι νεωτέρας ο προηγούμενος πρέσβης. Όμως, για τους Ταλιμπάν, ο συγκεκριμένος «δεν εκπροσωπεί πλέον τη χώρα». 

Υπενθυμίζεται ότι καμία χώρα δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, το οποίο ευελπιστούσε ότι η έγκριση του νέου απεσταλμένου στον ΟΗΕ θα άνοιγε τον δρόμο της διεθνούς νομιμοποίησης. 

Η εξτρεμιστική οργάνωση κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, αξιοποιώντας στο έπακρον την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. 

Η αντίσταση των κυβερνητικών αρχών στην επέλαση των Ταλιμπάν ήταν μηδαμινή, με τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Ashraf Gkani, να εγκαταλείπει τη χώρα και να διαφεύγει στο εξωτερικό. 

Στην εν εξελίξει Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λαμβάνουν μέρος οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί όλων των χωρών – μελών των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στους οποίους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News