Κόσμος Σάββατο 18/09/2021, 07:04
ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει το «ρήγμα» με φόντο την AUKUS – Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ – Αυστραλία

Βαθαίνει το «ρήγμα» με φόντο την AUKUS – Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ – Αυστραλία

Σε ανάκληση των πρεσβευτών της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις προχώρησε η Γαλλία, κίνηση που βαθαίνει περαιτέρω το «ρήγμα» στις σχέσεις του Παρισιού με τις δύο χώρες, με αιχμή τη σύναψη της νέας αμυντικής συμφωνίας AUKUS

Όπως ανακοίνωσε η Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ» επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές οι ΗΠΑ επισήμαναν πως εξακολουθούν να θεωρούν τη Γαλλία σύμμαχο ζωτικής σημασίας».

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευτά της η Αυστραλία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News