Κόσμος Παρασκευή 17/09/2021, 22:39
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Τραγικό λάθος» η επίθεση της 29ης Αυγούστου στην Καμπούλ – Σκοτώθηκαν αθώοι

ΗΠΑ: «Τραγικό λάθος» η επίθεση της 29ης Αυγούστου στην Καμπούλ – Σκοτώθηκαν αθώοι

Οι ΗΠΑ παραδέχονται τώρα ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έγινε στην Καμπούλ λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ήταν τραγικό λάθος και σκότωσε 10 άμαχους, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο CBS News.

Αυτό προκύπτει από έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι η επίθεση της 29ης Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική βοήθεια, μαζί με εννέα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις δύο ετών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου άνδρα για οκτώ ώρες, πιστεύοντας ότι είχε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση IS-K, την τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, λίγο πριν από τον τερματισμό της 20ετούς στρατιωτικής επιχείρησης που ανέπτυξαν στη χώρα.

Έρευνα που διενεργήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο του άνδρα που συμμετείχε σε ανθρωπιστική βοήθεια είχε σχέσεις με την οργάνωση IS-K και οι κινήσεις του σχετίστηκαν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, με τα σχέδια της τρομοκρατικής ομάδας για επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Προς στιγμή, ένα drone επιτήρησης είδε άνδρες να φορτώνουν στο πορτ -μπαγκάζ του αυτοκινήτου κάτι που φαινόταν να είναι εκρηκτικό, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν δοχεία με νερό.

Ο Διοικητής Κένεθ ΜακΚένζι χαρακτήρισε την επίθεση τραγικό λάθος και ότι ήταν «απίθανο» η συγκεκριμένη οικογένεια να είχε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση IS-K ή ότι συνιστούσε απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News