Κόσμος Παρασκευή 17/09/2021, 11:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Εκλογές με λογοκρισία σε Apple και Google

Ρωσία: Εκλογές με λογοκρισία σε Apple και Google

Από σήμερα και έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι Ρώσοι οδηγούνται στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Οι φετινές εκλογές διεξάγονται υπό τη σκιά της φυλάκισης του επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατά πώς φαίνεται ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό το Κρεμλίνο.

Υπό το πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε από χθες το Reuters με δημοσίευμά του, η Μόσχα έδωσε εντολή στις Apple και Google να αφαιρέσουν από τα καταστήματά εφαρμογών τους, το application του Ναβάλνι, κάτι το οποίο έκαναν σήμερα. Την εφαρμογή αυτή οι υποστηρικτές του Ναβάλνι την έχουν χρησιμοποιήσει ως εργαλείο στην προεκλογική περίοδο για να πλήξουν το κόμμα του Πούτιν, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να επικρατήσεις στις εκλογές.

Χθες ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Κλίμοφ δήλωσε ότι εισαγγελείς προσέγγισαν επίσημα τον CEO της Apple Τιμ Κουκ και τον ομόλογό του της Google Σουντάρ Πιτσάι στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να σταματήσουν την πρόσβαση στην απαγορευμένη στη Ρωσία εφαρμογή του Ναβάλνι για τις εκλογές στα καταστήματα εφαρμογών τους, καθώς συνιστά παραβίαση των ρωσικών νόμων.

«Οι ενέργειες της Apple και της Google κατά τη διάρκεια των ρωσικών εκλογών θεωρούνται παράνομες και λογίζονται ως άμεση παρέμβαση στις αμιγώς εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κλίμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σήμερα λοιπόν οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του Κρεμλίνου, με τον Ιβάν Ζχντάνοβ, έναν υποστηρικτή του Ναβάλνι ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό, να τονίζει ότι η αφαίρεση των εφαρμογών συνιστά ξεκάθαρη πολιτική λογοκρισία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News