Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Παραίτηση της ΥΠΕΞ λόγω αποτυχημένης εκκένωσης στο Αφγανιστάν

Ολλανδία: Παραίτηση της ΥΠΕΞ λόγω αποτυχημένης εκκένωσης στο Αφγανιστάν

Για κακή διαχείριση της διαδικασίας εκκένωσης των προσφύγων από το Αφγανιστάν κατηγόρησε το ολλανδικό κοινοβούλιο την Ολλανδή υπουργό Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία παραιτήθηκε σήμερα.

Μέλη του κοινοβουλίου από όλο το πολιτικό φάσμα δήλωσαν ότι η Κάαγκ ευθύνεται για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στην επικράτηση των Ταλιμπάν καθώς και για την αποτυχία σχετικά με την προετοιμασία για το ασφαλές πέρασμα χιλιάδων Αφγανών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιούνται άσυλο στις Κάτω Χώρες. 

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροπλάνα βοήθησαν στην εκκένωση 2.100 ανθρώπων από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, και περίπου οι 1.700 από αυτούς είχαν ως τελικό προορισμό τους τις Κάτω Χώρες.

Ωστόσο, εκατοντάδες Ολλανδοί υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων Αφγανικής καταγωγής, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός Αφγανών που εργάζονταν σε στρατιωτικές αποστολές, μέσα ενημέρωσης ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο. 

Η Κάαγκ είναι πρώην διπλωμάτης, η οποία έχει εργαστεί ως ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο κατά την περίοδο 2015 – 2017, και πριν από αυτό ηγήθηκε ομάδας του Οργανισμού η οποία επέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. 

Το αριστερό κόμμα D66, του οποίου είναι μέλος, ήταν ένας από τους κύριους νικητές στις γενικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, αλλά οι προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης έχουν μέχρι στιγμής διακοπεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News