Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στο στόχαστρο social media και τεχνολογικές ενόψει εκλογών 

Ρωσία: Στο στόχαστρο social media και τεχνολογικές ενόψει εκλογών 

Με βαριά πρόστιμα απείλησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα Πέμπτη η Ρωσία σε περίπτωση που δεν διαγράψουν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους το οποίο η Μόσχα κρίνει ότι είναι παράνομο, ενώ συγχρόνως απαίτησε από τις Apple και Google να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις. Η κίνηση αυτή του Κρεμλίνου έρχεται την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 17 με 19 Σεπτεμβρίου. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες και τα social media έχουν μπει στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύουν τις προσπάθειές τους να αποκλείσουν τα τεχνητά ιδιωτικά δίκτυα (VPNs) και τις πηγές στο διαδίκτυο που συνδέονται με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι που είναι φυλακισμένος. 

Η μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με το απαγορευμένο περιεχόμενο φαίνεται να εντείνεται στη Ρωσία, με τον Βαντίμ Σουμπότιν, αναπληρωτή επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για τις επικοινωνίες, Roskomnadzor, να αναφέρει ότι είναι πιθανόν να επιβληθούν βαριά πρόστιμα.

«Θα εξετάσουμε την επιβολή προστίμων με βάσει τον κύκλο εργασιών στις εταιρείες που παραβιάζουν συστηματικά τις εντολές της Roskomnadzor», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ενώ η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει αρκετά πρόστιμα σε ξένες τεχνολογικές εταιρείες μικρού όμως ύψους, η επιβολή κυρώσεων βάσει του τζίρου δυνητικά σημαίνει πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Ο Σουμπότιν υπέδειξε το Facebook, το Twitter και τη Google ως μερικές από τις εταιρείες που κινδυνεύουν, ενώ όπως σημείωσε, η Roskomnadzor διαθέτει τώρα «ουσιαστικά» εργαλεία ικανά να επιβάλλουν τους νόμους της Ρωσίας. «Επί του παρόντος η Ρωσία είναι πολύ μπροστά σε σχέση την Κίνα όσον αφορά τις δυνατότητες αποκλεισμού», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός στην θέματα πληροφορικής Μιχαήλ Κλιμάρεφ.

Η Roskomnadzor από τον Μάρτιο έχει επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter, έχει εμποδίσει τη λειτουργία ορισμένων παρόχων VPN, ενώ την περασμένη εβδομάδα απέκλεισε τις κύριες υπηρεσίες σε συστήματα DNS για αρκετές ώρες. Νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας διακόπηκε η λειτουργία του AppStore της Apple. Η GlobalCheck, μια ομάδα που παρακολουθεί την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων στη Ρωσία, αργά την Τετάρτη δήλωσε ότι οι φορείς τηλεπικοινωνίας είχαν αρχίσει να αποκλείουν την πρόσβαση στα Google Docs.

Σήμερα επίσης, ο βουλευτής Αντρέι Κλίμοφ δήλωσε ότι Ρώσοι εισαγγελείς προσέγγισαν επίσημα τον CEO της Apple Τιμ Κουκ και τον ομόλογό του της Google Σουντάρ Πιτσάι στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να σταματήσουν την πρόσβαση στην απαγορευμένη στη Ρωσία εφαρμογή του Ναβάλνι για τις εκλογές στα καταστήματα εφαρμογών τους, καθώς συνιστά παραβίαση των ρωσικών νόμων.

«Οι ενέργειες της Apple και της Google κατά τη διάρκεια των ρωσικών εκλογών θεωρούνται παράνομες και λογίζονται ως άμεση παρέμβαση στις αμιγώς εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κλίμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News