Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 18:46
ΚΟΣΜΟΣ

Έρωτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής; Ποια χώρα τους απαγορεύει

Έρωτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής; Ποια χώρα τους απαγορεύει

Σχέδιο νόμου, το οποίο θα απαγορεύει στους ισόβια καταδικασθέντες να συνάπτουν νέες ερωτικές ή φιλικές σχέσεις κατά τα πρώτα 10 χρόνια της φυλάκισής τους, προωθεί η κυβέρνηση της Δανίας. 

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κοπεγχάγης, επί της ουσίας, αποσκοπεί στον περιορισμό των κοινωνικών επαφών των καταδικασθέντων, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο με όσους γνώριζαν πριν την καταδίκη τους. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ευελπιστεί ότι θα αντιμετωπίσει την άνοδο των λεγόμενων «θαυμαστών – γκρούπις» εγκληματιών. 

Η ανάγκη γι’ αυτή την -αν μη τι άλλο πρωτότυπη- νομοθέτηση προέκυψε μετά την είδηση ότι ένα 17χρονο κορίτσι ερωτεύτηκε έναν καταδικασθέντα δολοφόνο, ονόματι Peter Madsen. 

Ο άνδρας είχε κριθεί ένοχος για τη βάναυση δολοφονία της Σουηδέζας δημοσιογράφου Kim Wall. Το 2018, μάλιστα, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή ισόβιας φυλάκισης. 

Η νεαρή κοπέλα άρχισε να ανταλλάζει γράμματα και να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Madsen για τουλάχιστον δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να αναπτύξει συναισθήματα γι’ αυτόν. 

«Αυτές οι σχέσεις θα πρέπει προφανώς να σταματήσουν. Οι φυλακές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως κέντρα γνωριμιών για τους εγκληματίες» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Haekkerup. 

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έχουν παρατηρηθεί κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά στις δανέζικες φυλακές, όπου σκληροί εγκληματίες συχνά – πυκνά επικοινωνούν με νεαρά άτομα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News