Κόσμος Παρασκευή 25/06/2021, 19:33
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Διατηρείται η απαγόρευση για τα εμβόλια των AstraZeneca – J&J

Δανία: Διατηρείται η απαγόρευση για τα εμβόλια των AstraZeneca – J&J

Εκτός των διαθέσιμων εμβολίων παραμένουν τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

«Το ισοζύγιο μεταξύ των πιθανών θετικών και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων δεν είναι ευνοϊκό» τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της βορειο-ευρωπαϊκής χώρας, η οποία έχει απαγορεύσει τα δύο εμβόλια από τον Μάιο.

Ο λόγος ήταν η πιθανή διασύνδεση μ’ έναν πολύ σπάνιο αλλά εξαιρετικά σοβαρό τύπο θρόμβωσης στο αίμα, ο οποίς έχει οδηγήσει στον θάνατο αρκετούς εμβολιασμένους πολίτες σ’ όλη την Ευρώπη.

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), αν και αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και τη συσχέτιση με τις θρομβώσεις, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων, συστήνοντας την χρήση των δύο εμβολίων.

Μέχρι σήμερα, το 50% των Δανών έχει λάβει την α’ δόση του εμβολίου, με την συντριπτική πλειοψηφία να έχει κάνει το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech. Αντίθετα, με το σκεύασμα της J&J έχει εμβολιαστεί το 2,4% του πληθυσμού, ενώ μόλις το 0,1% των Δανών έχει κάνει και τις δύο δόσεις του AstraZeneca.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News