Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 19:20
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε χώρες που άνοιξαν και μαθαίνουν να ζουν με την Covid-19

Πέντε χώρες που άνοιξαν και μαθαίνουν να ζουν με την Covid-19

Περίπου 18 μήνες μετά την επέλαση της πανδημίας και λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη διοχέτευση των εμβολίων κατά της Covid-19, ορισμένες χώρες αποφάσισαν να άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό. Ορισμένες έχουν υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμένων, άλλες όμως απλώς αποφάσισαν πως το μοντέλο των σκληρών περιορισμών και των lockdown δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Ακολουθούν πέντε παραδείγματα χωρών που προχώρησαν σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Δανία

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Δανίας κατήργησε και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον απειλή κρίσιμης σημασίας για την κοινωνία. Συνεπώς, πλέον οι πολίτες της χώρας μπορούν να μπουν κανονικά σε κλαμπ και εστιατόρια χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μπορούν επίσης να μπαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς μάσκα και να οργανώνουν συναθροίσεις χωρίς περιορισμούς. Ουσιαστικά επέστρεψαν στην ζωή που είχαν πριν από την πανδημία.

Κλειδί στην απόφαση άρσης των περιορισμών ήταν το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα. Ειδικότερα, άνω του 74% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί σύμφωνα με το Our World in Data. Ο ρυθμός μετάδοσης ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 0,7, που σημαίνει ότι η πανδημία υποχωρεί. «Τα εμβόλια και η σπουδαία προσπάθεια όλων των πολιτών στη Δανία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το θεμέλιο λόγω του οποίου πορευόμαστε τόσο καλά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Magnus Heunicke. Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επαναφέρει τα μέτρα στην περίπτωση που ο ιός καταστεί ξανά απειλή.

Σιγκαπούρη

Από τον Ιούνιο, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα διαχειριστεί τις εξάρσεις του ιού με αύξηση των εμβολιασμών και έλεγχο των νοσηλειών, αντί να περιορίζει τη ζωή των πολιτών. «Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 ενδέχεται να μη φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ζούμε κανονικά με τον ιό στη μέση», σημείωσαν οι επικεφαλής επιδημιολόγοι τον Ιούνιο. 

Μερικοί από τους περιορισμούς καταργήθηκαν τον Αύγουστο για τους εμβολιασμένους, ωστόσο η στρατηγική χαλάρωσης δέχεται πιέσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, συζητείται η αύξηση των τεστ σε εργαζομένους υψηλού κινδύνου. Προχθές, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τα περισσότερα κρούσματα του τελευταίου έτους, με χαμηλούς ωστόσο βαριά ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 81% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη σκοπεύει να ανοίξει ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσδώσει δυναμική στην τουριστική βιομηχανία, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων ακόμη σκαρφαλώνει. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται στους προορισμούς αυτούς εφόσον περάσουν και τα απαραίτητα τεστ. Η χώρα μπόρεσε να περιορίσει τη μετάδοση πέρυσι εξαιτίας των σκληρών περιοριστικών μέτρων, φέτος όμως οι αριθμοί αυξάνονται. Μόλις το 18% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και 21% εν μέρει. 

Νότιος Αφρική

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε η χώρα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων. Η απαγόρευση περιορισμού είναι πλέον λιγότερες ώρες, αυξήθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός για συναθροίσεις και μειώθηκαν οι περιορισμοί για τις πωλήσεις αλκοόλ. Τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά από την επέλαση της πανδημίας, ωστόσο οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της αρκετά εμβόλια ώστε να καλύψουν τον ενήλικο πληθυσμό.

Χιλή

Η Χιλή κατέστη παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 87% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχουν πραγματοποιήσει. Η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των έξι ετών.

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για ξένους τουρίστες από την 1η Οκτωβρίου, όποτε και ξεκινά η χειμερινή σεζόν του Νοτίου ημισφαιρίου. Οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News