Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 21:53
ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής Instagram: Τα social media είναι σαν τα αυτοκίνητα

Επικεφαλής Instagram: Τα social media είναι σαν τα αυτοκίνητα

Τα αποτελέσματα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι παρόμοια με τα αυτοκίνητα, καθώς έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Σε αυτή τη σύγκριση προέβη ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram σε podcast που ήταν προσκεκλημένος εχθες και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

«Ξέρουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας αυτοκινητιστικών, αλλά γενικά τα αυτοκίνητα δημιουργούν περισσότερη αξία στον κόσμο σε σχέση με την αξία που καταστρέφουν. Και πιστέυω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι παρόμοια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Mosseri.

Λίγες ημέρες πριν η Wall Street Journal μετέδωσε ότι το Instagram αποδεικνύεται επιβλαβές για τους εφήβους και ιδίως τα κορίτσια σε εφηβική ηλικία. Ειδικότερα, σε εσωτερική παρουσίαση του Facebook, μητρικής της Instagram, είχε επισημανθεί ότι το 32% των κοριτσιών σε ηλικία εφηβίας ένιωθαν χειρότερα για το σώμα τους λόγω του Instagram, όταν βρίσκονταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις από το Facebook σχετικά με την επιρροή που ασκούν οι υπηρεσίες τους στην ψυχική υγεία των εφήβων και παιδιών. Επίσης, πολλοί ζήτησαν να διακοπούν τα σχέδια της εταιρείας για δημιουργία παιδικής εκδοχής του Instagram.

Ο διαχειριστής του podcast, Peter Kafka, ρώτησε τον Mosseri εάν η υπηρεσία θα έπρεπε να περιοριστεί ή να διακοπεί εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βλέπτει την ψυχική υγεία των χρηστών, όπως βλάπτει και η χρήση του τσιγάρου.

«Όχι, σε καμία περίπτωση και πραγματικά δεν συμφωνώ με την σύγκριση με τα ναρκωτικά ή τα τσιγάρα, τα οποία έχουν πολύ λίγα, ή καθόλου, θετικά. Ο,τιδήποτε χρησιμοποιηθεί για σύγκριση θα πρέπει να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Τα αυτοκίνητα έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο Mosseri.

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια της συζήτησης ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στη ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων. Δήλωσε βέβαια ότι ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να εξελιχθεί.

Μετά το κύμα των αντιδράσεων για τη σύγκριση με τα αυτοκίνητα, ο Mosseri δήλωσε ότι ήταν κάτι «λιγότερο από τέλεια». Επεσήμανε όμως ότι τα στελέχη της Facebook εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ ανθρώπων μέσω social media προσφέρει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News