Κόσμος Δευτέρα 19/07/2021, 15:57
ΗΠΑ

Facebook προς Μπάιντεν: Δεν φταίνε τα social media για τους αρνητές των εμβολίων

Ο τεχνολογικός κολοσσός αντικρούει τις αιχμές Μπάιντεν περί παραπληροφόρησης

Facebook προς Μπάιντεν: Δεν φταίνε τα social media για τους αρνητές των εμβολίων

Καμία ευθύνη δεν φέρει η Facebook για την αδυναμία επίτευξης των εμβολιαστικών στόχων που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Η Facebook προέβη στην εν λόγω δήλωση έπειτα από κατηγορίες που δέχθηκε από τους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν για διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό και κατά συνέπεια αποθάρρυνση των χρηστών.

«Σε μία περίοδο, όπου τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιλέγει να επιρρίπτει ευθύνες σε μία χούφτα αμερικανικών εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης», έγραψε χαρακτηριστικά σε δημόσια ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του τμήματος ακεραιότητας της Facebook, Γκάι Ρόουζεν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το 85% των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θέλουν να εμβολιαστούν. «Ο στόχος του προέδρου Μπάιντεν ήταν να εμβολιαστεί το 70% των Αμερικανών μέχρι τις 4 Ιουλίου. Η Facebook δεν είναι ο λόγος για τον οποίο απέτυχε αυτός ο στόχος», συμπλήρωσε ο Ρόουζεν.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Δρ. Βιβέκ Μέρθι, είχε εμμέσως πλην σαφώς επιρρίψει ευθύνες στον τεχνολογικό κολοσσό, τονίζοντας ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. «Με λίγα λόγια, η παραπληροφόρηση όσον αφορά την υγεία έχει κοστίσει ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μέρθι.

Επιπλέον, η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε ευθέως στη Facebook, δηλώνοντας ενώπιον δημοσιογγράφων ότι η εταιρεία τεχνολογίας οφείλει να κινηθεί ταχύτερα, ωστε να αφαιρεί εγκαίρως τις σχετικές αναρτήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι τεχολογικές εταιρείες όπως η Facebook «σκοτώνουν ανθρώπους».

Αντιθέτως, ο Ρόουζεν μιλώντας εκ μέρους της εταιρείας αρνήθηκε κάθε κατηγορία και μάλιστα υποστήριξε ότι η Facebook έχει βοηθήσει στην εκστρατεία του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, μειώνοντας το ποσοστό δυσπιστίας κατά 50%. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς των χρηστών του και ότι έχει αφαιρέσει περισσότερες από 18 εκατομμύρια αναρτήσεις, οι οποίες μετέδιδαν εσφαλμένες ή ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει να «δαχτυλοδείχνει», τόνισε ο ίδιος.

«Μολονότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μία καθολική προσέγγιση, προκειμένου να λήξει αυτή η πανδημία. Και τα γεγονότα – όχι οι υποθέσεις – θα έπρεπε να ενισχύουν αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι η αποδοχή στον εμβολιασμό μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί», έφραψε ο Ρόουζεν στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δημόσιοι διαπληκτισμοί μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του τεχνολογικού κολοσσού προέκυψαν λόγω αδυναμίας εύρεσης λύσης στο πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο δεν απέδωσαν καρπούς και συνεπώς η αμερικανική κυβέρνηση θεώρησε αποδοτικότερο να ασκήσει δημόσια πίεση στην Facebook.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News