Κόσμος Πέμπτη 19/08/2021, 07:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι έως τώρα η Άγκυρα έχει απομακρύνει 552 Τούρκους πολίτες από την Καμπούλ.

«Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες. «Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ. «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκει στο πλευρό του Αφγανιστάν και δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν. «Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε. Τόνισε ακόμη πως πρόκειται να συζητήσει για τις εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News