Κόσμος Τετάρτη 18/08/2021, 21:27
ΚΟΣΜΟΣ

Γκορμπατσοφ για Αφγανιστάν: Αποτυχημένη εξ αρχής η εκστρατεία των ΗΠΑ

Γκορμπατσοφ για Αφγανιστάν: Αποτυχημένη εξ αρχής η εκστρατεία των ΗΠΑ

Καταδικασμένη από την αρχή ήταν η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δήλωσε χθες ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ που έδωσε την εντολή για τον τερματισμό της καταστροφικής στρατιωτικής εκστρατείας της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Ο 90χρονος Γκορμπατσόφ θεωρούσε τη σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν πολιτικό σφάλμα που σπαταλούσε πολύτιμους πόρους σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ζούσε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στο λυκόφως της δικής της ύπαρξης.

Οι υποστηριζόμενες από την Σοβιετική Ένωση αρχές στο Αφγανιστάν επέζησαν για τρία χρόνια μετά την απόσυρση των κύριων δυνάμεών της από την Μόσχα το 1989. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανακάμμψουν μετά την ρωσική απόφαση για διακοπή της βοήθειας προς αυτές έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 1992 και έπεσαν αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Ο Γκορμπατσόφ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας και διαχειρίστηκαν πολύ άσχημα την εκστρατεία τους στο Αφγανιστάν. «Αυτοί (το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ) θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί νωρίτερα ότι απέτυχαν. Το σημαντικό τώρα είναι να αντλήσουν διδάγματα από αυτό που συνέβη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια λάθη», υπογράμμισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Γκορμπατσόφ.

«Αυτή (η αμερικανική εκστρατεία) ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση από την αρχή μολονότι η Ρωσία την υποστήριξε στα πρώτα στάδια», πρόσθεσε. «Όπως και σε πολλά άλλα παρόμοια σχέδια, στην καρδιά του βρίσκονταν η υπερβολή μιας απειλής και κακώς προσδιορισμένες γεωπολιτικές ιδέες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι μη ρεαλιστικές απόπειρες εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας που αποτελείται από πολλές φυλές», τόνισε.

Μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της χώρας την Κυριακή, μπαίνοντας στην Καμπούλ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Αφγανιστάν το 2001, καθώς οι Ταλιμπάν προσέφεραν καταφύγιο στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Η ΕΣΣΔ βρισκόταν επίσης βυθισμένη για 10 χρόνια σε μια σύγκρουση στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των Σοβιετικών το 1979. Όταν ανέβηκε στην εξουσία, την άνοιξη του 1985, ο Γκορμπατσόφ βρήκε μια χώρα εξαντλημένη οικονομικά, σε τέλμα στο Αφγανιστάν και ανίκανη να συνεχίσει την κούρσα των εξοπλισμών.

Ο Γκορμπατσόφ σχεδίασε την πολιτική του της περεστρόικας (ανασυγκρότηση στη ρωσική γλώσσα) για να αναδιοργανώσει το σοβιετικό σύστημα και αποφάσισε την αποχώρηση το 1989 του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χρόνια εμφυλίου πολέμου τα οποία έφεραν τελικά στην εξουσία τους Ταλιμπάν, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οι κληρονόμοι των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει τα σοβιετικά στρατεύματα.

Πηγή: kathimerini.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News