Κόσμος Τρίτη 17/08/2021, 22:25
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διασφαλίστηκε η δίοδος των Αφγανών προς το αεροδρόμιο

ΗΠΑ: Διασφαλίστηκε η δίοδος των Αφγανών προς το αεροδρόμιο

Την ασφαλή διέλευση των πολιτών προς το αεροδρόμιο υποσχέθηκαν οι Ταλιμπάν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο αερολιμένας της Καμπούλ θα δέχεται στρατιωτικές και επιβατικές πτήσεις και οι Ταλιμπάν θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, έπειτα από μαρτυρίες των κατοίκων ότι υπήρχαν σημεία στρατιωτικού ελέγχου, που τους εμπόδιζαν τη διέλευση.

Ο Σάλιβαν σημείωσε επίσης ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ ενδέχεται να διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια χαοτική κατάσταση στην Καμπούλο, όπου δεν έχουμε καν τη σύσταση μίας κυβερνώσας αρχής», συμπλήρωσε ο ίδιος, μιλώντας για το αν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Εν τέλει, θα εξαρτηθεί από τους Ταλιμπάν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι και πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Το ιστορικό τους δεν είναι καλό, όμως είναι πρόωρο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τώρα», τόνισε ο Σάλιβαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα έχουν καταφέρει να φτάσουν στο αεροδρόμιο, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι ορισμένοι απομακρύνθηκαν από τους Ταλιμπάν, τις οποίες και εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Ο Σάλιβαν συμπλήρωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη σχετικά με το ζήτημα με ξένους ηγέτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News