Κόσμος Τρίτη 17/08/2021, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση των Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε εχθρούς, θα σεβαστούμε τις γυναίκες

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς»

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση των Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε εχθρούς, θα σεβαστούμε τις γυναίκες

Την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου ως η νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν παραχώρησαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι από την Κυριακή ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της ασιατικής χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος των εξτρεμιστών, Zabihullah Mujahid, διαβεβαίωσε ότι η Καμπούλ επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ τόνισε ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες, όπως επανέλαβε, θα μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν. «Θα είναι πολύ ενεργά μέλη της κοινωνίας, αλλά εντός του πλαισίου του Ισλάμ» έσπευσε να προσθέσει.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πράξεις αντεκδίκησης εναντίον στρατιωτών, υπαλλήλων ή όσων άλλων εργάστηκαν / συνεργάστηκαν με την προηγούμενη -υποστηριζόμενη από τη Δύση- κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη χορήγηση αμνηστίας σ΄ όλους τους στρατιώτες της πρώην κυβέρνησης, όπως και σε όσους είχαν συνάψει συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις. «Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει. Κανείς δεν θα σας χτυπήσει την πόρτα».

Υπενθυμίζεται ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι κατάφεραν να καταλάβουν αμαχητί την εξουσία, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον την απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι τελευταίες επιχειρούσαν για 20 συνεχόμενα χρόνια στην ασιατική χώρα, με μοναδικό στόχο τη… μη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Εντέλει, όπως φαίνεται, απέτυχαν.

Στη σκιά των παραπάνω εξελίξεων, εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ενώ το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και χιλιάδες Αφγανοί.

Άλλωστε, οι ακρότητες της προηγούμενης διακυβέρνησης των Ταλιμπάν (ήταν στην εξουσία έως το 2001 και την εισβολή των Αμερικανών) είναι ακόμη νωπές στις μνήμες των περισσότερων, και ιδίως των γυναικών, οι οποίες αποτελούσαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία τρίτη χώρα ή διεθνής οργανισμός δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News