Κόσμος Δευτέρα 16/08/2021, 23:30
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Η απόφαση απόσυρσης ήταν σωστή

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Η απόφαση απόσυρσης ήταν σωστή

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση σχετικά με τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο. Όσον αφορά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι Αφγανοί ηγέτες απέτυχαν να διαπραγματευτούν για το καλό των πολιτών τους. «Ο στρατός τους δεν υπερασπίστηκε τις πόλεις τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μάλιστα, υπερασπιζόμενος την απόφαση των ΗΠΑ και απευθυνόμενος στους επικριτές δήλωσε «σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μείνουμε, απευθύνω την ερώτηση: Πόσες ακόμη γενιές Αμερικανών έπρεπε να στείλω να πολεμήσουν σε μία ξένη χώρα;»

«Τους δώσαμε όλες τις δυνατότητες να καθορίσουν το μέλλον τους» είπε προσθέτοντας ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να διεξαγάγουν έναν πόλεμο και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουν τη θέληση να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, η Κίνα και η Ρωσία πρωτίστως, θα «ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν καθηλωμένες στο Αφγανιστάν.

«Η απόφαση μας είναι οριστική. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Μπάιντεν. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Αφγανούς, να μιλάμε για την ανάγκη σεβασμού των δικαιώματων των γυναικών και συνολικά των πολιτών», συμπλήρωσε στο διάγγελμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπήρξε έντονη κινητοποίηση από τους αρχηγούς κρατών και από διεθνείς οργανισμούς, που κατέκριναν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και πρότειναν λύσεις για την επίλυση του ζητήματος. Πριν λίγες ώρες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για σύσταση νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, μίας κυβέρνησης, η οποία θα είναι «ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News