Κόσμος Τρίτη 17/08/2021, 19:57
ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Οι προϋποθέσεις συνεργασίας με τους Ταλιμπάν

Βρυξέλλες: Οι προϋποθέσεις συνεργασίας με τους Ταλιμπάν

«Παράθυρο» συνεργασίας με τους Ταλιμπάν άφησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους εξτρεμιστές. 

«Η συνεργασία με οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση προϋποθέτει την ειρηνική και ολική τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και όσων ανήκουν σε μειονότητες» τόνισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι εφόσον οι Ταλιμπάν επιθυμούν τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Λίγο πριν τις δηλώσεις του Μπορέλ είχε προηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ντόπιο πληθυσμό, καθώς εκτίμησαν ότι η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα θα επιδεινωθεί.  

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εξτρεμιστών, Zabihullah Mujahid, διαβεβαίωσε ότι η Καμπούλ επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ τόνισε ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου. Οι γυναίκες, όπως επανέλαβε, θα μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν. «Θα είναι πολύ ενεργά μέλη της κοινωνίας, αλλά εντός του πλαισίου του Ισλάμ» έσπευσε να προσθέσει.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πράξεις αντεκδίκησης εναντίον στρατιωτών, υπαλλήλων ή όσων άλλων εργάστηκαν / συνεργάστηκαν με την προηγούμενη -υποστηριζόμενη από τη Δύση- κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News