ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάνοντας μπίζνες με τους Ταλιμπάν

Κάνοντας μπίζνες με τους Ταλιμπάν

«Χαμηλών τόνων», «ήσυχος», «δύσκολο να τον “διαβάσεις”». Με τα λόγια αυτά περιέγραφαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τον μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαράνταρ, που φέρεται να είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν. Και πράγματι ο Μπαράνταρ θέλησε να δείξει ένα πρόσωπο «μετριοπάθειας», διατεινόμενος ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα σε όσους αντιστάθηκαν στους ισλαμιστές, καλώντας τους μαχητές να μην είναι «αλαζονικοί» και διαβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες δεν είναι εχθροί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των εξτρεμιστών, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών» – πάντα όμως «εντός του πλαισίου της Σαρίας» βεβαίως βεβαίως. 

Κάτι τέτοια έδωσαν θάρρος στην Τουρκία να μιλήσει για «ενθαρρυντικά» μηνύματα από μία φονταμενταλιστική οργάνωση που την περίοδο 1996 -2000 είχε βυθίσει στον σκοταδισμό το Αφγανιστάν με δημόσιους λιθοβολισμόυς, ακρωτηριασμούς και τις γυναίκες κρυμμένες κάτω από μπούρκες και μέσα στο σπίτι. Η Άγκυρα δεν ήταν η μόνη, που έσπευσε να δηλώσει επιθυμία συνεργασίας με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν. Η Κίνα μας πληροφόρησε ότι είναι έτοιμη για «φιλική συνεργασία». Η Ρωσία θέλησε να μας πείσει (δια στόματος του πρεσβευτή της) ότι η κατάσταση στην Καμπούλ «είναι πιο ασφαλής σήμερα από ό,τι υπό κάθε άλλη διοίκηση». Το Πακιστάν δεν προσπάθησε καν να κρατήσει τα προσχήματα. Οι Ταλιμπάν είναι «ευλογία», «έσπασαν τα δεσμά» των Αφγανών. 

Τώρα που η Δύση, αμήχανη μπροστά στην αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε επί δύο δεκαετίες και απρόθυμη για νέα δράση, ετοιμάζεται να αποσύρει τη διεθνή βοήθεια προς τη χώρα, άλλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μπίζνες. Η Κίνα δεν μπορεί να κρύψει τον πόθο της για τις σπάνιες γαίες.  Η Ρωσία έχει φιλοδοξίες ενεργειακές, αλλά και πολιτικής επιρροής, η Τουρκία θέλει να δείξει ότι κάνει παιχνίδι σε μία περίοδο κατά την οποία η δική της οικονομία δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και οι υπόλοιπες, μικρότερες «δημοκρατικές» δυνάμεις θέλουν και αυτές ένα κομμάτι της πίτας του νέου… Μεσαίωνα. 

«Μα ποιον Μεσαίωνα»; θα αναφωνήσουν οι έτοιμοι για μπίζνες. Τους παρεξηγήσατε τους ανθρώπους. Αφού μας διαβεβαίωσαν: Τα κορίτσια θα πηγαίνουν σχολείο, οι γυναίκες θα εργάζονται, δεν θα είναι καν υποχρεωτική η μπούρκα! Μακάρι. Αλλά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν τους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και η πραγματικότητα των τελευταίων μηνών λέει άλλα από αυτά που θέλουν να μας πουν οι Ταλιμπάν. Καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς γυναικών, απαγωγές κοριτσιών, αναγκαστικούς γάμους με μαχητές. Και οι ίδιες οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν έχουν πειστεί ότι θα αποφύγουν το σκοτάδι. Η τιμή της μπούρκας δεκαπλασιάστηκε ξαφνικά, αφού η «εθελοντική» ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News