Απόψεις Δευτέρα 16/08/2021, 07:28
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα κλάματα δεν είναι για μένα

Τα κλάματα δεν είναι για μένα

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του στις 9 Αυγούστου άνοιξε τη συζήτηση για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Το Εθνικό Σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας Δάρδανος, μέρος του σχεδίου Ξενοκράτης, που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε στις 6/12/2019 μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Αν και η ένταση, η διάρκεια και η χωρική κατανομή των βροχοπτώσεων αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, η εμφάνιση ενός πλημμυρικού φαινομένου εξαρτάται και από ένα πλήθος άλλων παραγόντων οι οποίοι μπορούν να δράσουν είτε αποτρεπτικά, είτε ενισχυτικά. Τέτοιοι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την εμφάνιση ή όχι ενός πλημμυρικού φαινομένου είναι:

  • η ικανότητα του υδρογραφικού δικτύου να παροχετεύσει αποτελεσματικά την επιφανειακή απορροή
  • η γεωλογία, το μέγεθος και η γεωμορφολογία της λεκάνης απορροής
  • ο κορεσμός του επιφανειακού εδάφους από προηγηθείσες βροχοπτώσεις
  • η φυτοκάλυψη του εδάφους»

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι

«Η διαδικασία της αναθεώρησης & επικαιροποίησης […] γίνεται εφόσον συντρέχει τουλάχιστον ένας από τους παρακάτω λόγους: […] νέα ανάλυση κινδύνου»

Τρέχοντα στοιχεία για το χρόνο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων (όπως θα ήταν μία νέα ανάλυση κινδύνου/μελέτη φυτοκάλυψης/ανάλυση της ικανότητας του υδρογραφικού δικτύου όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί) δεν είναι εύκολο να βρούμε. Το 2017, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου μας ενημέρωνε ότι «μειώθηκε σημαντικά ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας διεξαγόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας στις 50 ημέρες (έναντι των 60 ημερών που απαιτούνταν το 2014)»

Η εβδομάδα που διανύουμε τελειώνει στις 20 Αυγούστου. Οι 50 μέρες μας πάνε στα μέσα Οκτωβρίου αν ξεκινήσουμε τώρα. Για την ολοκλήρωση μίας διαγωνιστικής διαδικασίας. Η ΕΜΥ μας δίνει στατιστικά βροχοπτώσεων ανά μήνα αναφέροντας για τον Νοέμβριο, π.χ. στο Τατόι 9.4 ημέρες βροχής και 59.2 mm βροχόπτωσης. Το Δεκέμβριο 12.9 ημέρες βροχής και 79.7 mm βροχόπτωσης. Έχουμε αργήσει

 

Raindrops keep fallin’ on my head

But that doesn’t mean my eyes will soon be turnin’ red

Crying’s not for me

‘Cause I’m never gonna stop the rain by complainin’

Harold Lane David, 1969

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News