Κόσμος Κυριακή 25/07/2021, 22:27
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Οι Τούρκοι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε την εκπαίδευση ούτε τη δικαιοσύνη

ΟΟΣΑ: Οι Τούρκοι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε την εκπαίδευση ούτε τη δικαιοσύνη

Την τελευταία θέση κατέλαβε η Τουρκία στην κατάταξη του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών της στο σύστημα δικαιοσύνης και εκπαίδευσης στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. 

Μόλις ένα 27% των πολιτών στην Τουρκία δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένο από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας συγκριτικά με το μέσο όρο 68% των πολιτών στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ αντίστοιχα η Τουρκία παρουσίασε τον υψηλότερο βαθμό έλλειψης εμπιστοσύνης και στο σύστημα δικαιοσύνης την τελευταία δεκαετία. 

Νορβηγία, Φινλανδία και Σλοβενία κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, παρουσιάζοντας τον υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης προς τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους. 

Η εμπιστοσύνη των Τούρκων στο σύστημα δικαιοσύνης μειώθηκε κατά 22% στο 38% την περίοδο από το 2010 έως το 2020, πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με το μέσο όρο του 57% του ΟΟΣΑ, ο οποίος αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο. 

Η Τουρκία παρουσιάζει ως γνωστόν έλλειμα δημοκρατίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Εκτοτε, ψηφίστηκε μία σειρά από έκτακτα μέτρα και νομοθετικά διατάγματα, τα οποία καθιστούν αδύνατον για οιονδήποτε να υποσκελίσει τις νομοθετικές διαδικασίες αλλά και το σύστημα της δικαιοσύνης και τα οποία όξυναν ακόμη περισσότερο τη διαφθορά που υπάρχει τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο και στη Δικαιοσύνη. 

Επίσης, ο βαθμός ικανοποίησης των Τούρκων πολιτών απέναντι στις υπηρεσίες υγείας παραμένει αμετάβλητος στο 60%, χαμηλότερα από το μέσο όρο του 70% του ΟΟΣΑ. 

Πηγή: ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News