Κόσμος Πέμπτη 8/04/2021, 14:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία

Με αφορμή προσφυγή γονέων από την Τσεχία

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιώματων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Η ετυμηγορία εκδόθηκε κατόπιν της προσφυγής μιας ομάδας γονέων στην Τσεχία, επειδή τα παιδιά τους, τα οποία δεν ήταν εμβολιασμένα εναντίον εννέα ασθενειών, δεν έγιναν δεκτά σε διάφορα νηπιαγωγεία της χώρας.

«Η απόφαση στηρίζει τη δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους, στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19» έσπευσε να σχολιάσει ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου, Νικολά Ερβιέ.

«Διαπιστώνει την ύπαρξη γενικής συναίνεσης σχετικά με τα επωφελή αποτελέσματα του εμβολιασμού, τα οποία δεν τίθενται σε αμφισβήτηση από την στιγμή που υπάρχει αυστηρός επιστημονικός έλεγχος» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Πρόσθεσε δε, ότι το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από τη νόσο, απο την στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».

Ειδικά για την υπόθεση της Τσεχίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εν λόγω παιδιών δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

«Η πολιτική εμβολιασμού θέτει τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας καθώς και των δικαιωμάτων του άλλου, προστατεύοντας τόσο εκείνους που εμβολιάζονται, όσο και εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Η Τσεχική Δημοκρατία, επομένως, «διαθέτει ευρεία περιθώρια αξιολόγησης», επισημαίνεται στην στην ετυμηγορία του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. «Το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σ’ όλες τις αποφάσεις που τα αφορά».

Εάν «η άρνηση πρόσβασης των παιδιών των εναγόντων στο νηπιαγωγείο, σημαίνει γι΄αυτά την απώλεια μίας κρίσιμης ευκαιρίας για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, πρόκειται για μάλλον προληπτικο παρά τιμωρητικό μέτρο» καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News