Κόσμος Τρίτη 8/06/2021, 19:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Οριστικά ισόβια στον «Χασάπη της Βοσνίας»

Το δικαστήριο του ΟΗΕ απέρριψε την έφεση

Ράτκο Μλάντιτς: Οριστικά ισόβια στον «Χασάπη της Βοσνίας»

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης διατήρησε το Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απέρριψε τις ενστάσεις του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«To δικαστήριο απορρίπτει εν συνόλω την έφεση Μλάντιτς και επιβεβαιώνει την ποινή των ισοβίων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστορική απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μλάντιτς θα παραμείνει κρατούμενος στη Χάγη, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τη χώρα, όπου θα μεταφερθεί για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Ο 78χρονος Μλάντις είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και τρομοκρατίας εις βάρος άμαχου πληθυσμού. Είχε δε, κριθεί ένοχος για τη φυσική εξόντωση περισσότερων από 8.000 Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, κατά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως ο «Χασάπης της Βοσνίας».

Με τη σημερινή απόφαση, ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη δίκη, με αντικείμενο τα όσα έλαβαν χώρα στη Σρεμπρένιστα, την πρώτη γενοκτονία στη Ευρώπη από το 1945.

Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, οι σερβικές στρατιωτικές μονάδες επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 1995 στην πόλη, η οποία αποτελούσε «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ. Οι Σέρβοι στρατιώτες σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους της Βοσνίας, κυρίως άνδρες και μικρά παιδιά.

Τον Μάιο του 2016, ο «συνοδοιπόρος» του Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε το 2019.

Ο Μλάνιτς συνελήφθη μόλις το 2011, δηλαδή 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, και αμέσως εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Εκτός από την κατηγορία της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, ήταν αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες, όπως την πολιορκία του Σεράγεβου με πάνω από 10.000 νεκρούς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News