Κόσμος Πέμπτη 24/06/2021, 15:12
ΚΟΣΜΟΣ

Δέλτα plus: Η νέα μετάλλαξη που απειλεί το καλοκαίρι μας

Ανησυχία στους επιστήμονες

Δέλτα plus: Η νέα μετάλλαξη που απειλεί το καλοκαίρι μας

Η παραλλαγή Delta έχει αρχίσει να κυριαρχεί στους τίτλους των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, καθώς αποτελεί τον Νο.1 κίνδυνο για την Ευρώπη, την Αμερική και τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

Αφού πρώτα έπληξε με σφοδρότητα την Ινδία και τις γειτονικές χώρες, τώρα έχει εξαπλωθεί σ’ όλες τις ηπείρους, ενώ προσφάτως ανησυχία έχει προκύψει και στην Ελλάδα, λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, μία νέα μετάλλαξη της Delta, η επονομαζόμενη Delta Plus, έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας κατά τη διάρκεια των θερινών και φθινοπωρινών μηνών.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει χαρακτηρίσει την Delta Plus ως «μετάλλαξη της ανησυχίας», καθώς εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα από την αρχική παραλλαγή Delta.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 40 περιστατικά της Delta Plus, ενώ ταυτόχρονα η απλή Delta ευθύνεται για την πλειοψηφία των νέων περιστατικών Covid-19.

Κρούσματα της Delta Plus έχουν καταγραφεί και σ’ άλλες χώρες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Νεπάλ, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ελβετία αλλά και η γειτονική Τουρκία.

Ο κορωνοϊός, όπως οι περισσότεροι ιοί, μεταλλάσσονται διαρκώς. Γι αυτό τον λόγο, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δεκάδες παραλλαγές της Covid-19. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς δεν εμφανίζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα ή θνητότητα.

Ωστόσο, η παραλλαγή Delta έχει αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη. Ακόμη πιο σοβαρή, όμως, φαίνεται ότι είναι η κατάσταση με την Delta Plus, η οποία -σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι πιο μεταδοτική, πλήττει περισσότερο τους πνεύμονες και πιθανώς έχει μεγαλύτερες αντοχές στη θεραπεία αντισωμάτων.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News