Κόσμος Δευτέρα 7/06/2021, 18:36
ΚΟΣΜΟΣ

Αλτσχάιμερ: «Πράσινο» φως στο πρώτο φάρμακο

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ

Αλτσχάιμερ: «Πράσινο» φως στο πρώτο φάρμακο

Το «πράσινο» φως στο πρώτο -εδώ και περίπου 20 χρόνια- φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ άναψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η ιστορική και πολλά υποσχόμενη απόφαση αφορά το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της εταιρίας Biogen, η οποία προωθεί μια επαναστατική θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο φάρμακο, το οποίο εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ, από το 2003, δηλαδή τα τελευταία 18 χρόνια.

Πάντως, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Biogen είχαν προκαλέσει τον διχασμό της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αρκετοί νευρολόγοι είχαν εξάγει το συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι μη αποτελεσματικό.

«Παρότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα ως προς τα κλινικά οφέλη, ο FDA αποφάσισε ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι μειώνει τις αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο. Η εν λόγω μείωση προκαλεί σημαντικό όφελος στους ασθενείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού οργανισμού.

«Εάν το φάρμακο δεν λειτουργήσει, τότε θα ληφθούν μέτρα για την απόσυρσή του από την αγορά» διαβεβαιώνει, επίσης, ο FDA.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Biogen, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε μηνιαίες δόσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News