Κόσμος Πέμπτη 3/06/2021, 16:15
ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι: Η άλλη επιδημία που τον σημάδεψε

Ολόκληρος ο πλανήτης έμαθε το όνομά του εξαιτίας του κορωνοϊού

Φάουτσι: Η άλλη επιδημία που τον σημάδεψε

Ολόκληρος ο πλανήτης έμαθε το όνομά του εξαιτίας του κορωνοϊού. Όμως ο δρ Άντονι Φάουτσι έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του σε μία άλλη επιδημία: Εκείνη του AIDS.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα με HIV, καθώς 40  χρόνια αφότου εμφανίστηκε εκείνη η τότε μυστηριώδης ασθένεια, τον Ιούνιο του 1981, η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα το εμβόλιο.

Ο Φάουτσι λέει στο Axios ότι η επιδημία του AIDS μπορεί να έχει τελειώσει έως το 2030.

«Είμαι πιθανώς ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ήταν εκεί από την πρώτη ημέρα που συνειδητοποιήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε μία νέα ασθένεια», είπε ο λοιμωξιολόγος στο Axios. Θυμάται πολύ καθαρά όταν άκουσε για πρώτη φορά για μία ασυνήθιστη πνευμονία, που είχε εμφανιστεί σε πέντε νεαρούς ομοφυλόφιλους. Αρχικά, πίστεψε ότι ήταν κάτι τυχαίο. Όμως τον Ιούλιο του 1981, εμφανίστηκαν 26 ασθενείς σε Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη.

Ο Φάουτσι αποφάσισε να αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη αυτής της ασθένειας, που τότε δεν είχε ακόμα όνομα. «Έτσι άρχισε ένα ταξίδι 40 ετών, το οποίο ακόμα συνεχίζω», λέει. «Τα πρώτα χρόνια ήταν τα πιο σκοτεινά της ιατρικής μου καριέρας, γιατί δούλευα αμέτρητες ώρες φροντίζοντας απελπιστικά άρρωστους νεαρούς άνδρες», θυμάται.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ακόμα έχω μετατραυματικό στρες για αυτό», ομολογεί, καθώς εξηγεί ότι αφότου είχε αναπτύξει θεραπείες για κάποια ασυνήθιστα και θανατηφόρα αυτοάνοσα, στάθηκε ανήμπορος μπροστά στο AIDS. Όλοι του οι ασθενείς πέθαναν ενώ ήταν νεαροί άνδρες και αυτό τον σημάδεψε.

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη θεραπεία, το 1986, «ήταν σαν να έφυγαν ξαφνικά τα σύννεφα και ο ήλιος άρχισε να λάμπει», λέει.

Όμως το εμβόλιο κατά του HIV δεν έχει βρεθεί ακόμα, και όπως τονίζει ο Φάουτσι, δεν είναι επειδή οι επιστήμονες δεν προσπαθούν. «Ίσως να έχουμε μία επιτυχία. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί, αλλά ίσως να μην είναι κατ΄ ανάγκη με ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Ίσως να είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων», εκτιμά, χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο να τελειώσει η επιδημία του AIDS έως το 2030.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News