Κόσμος Δευτέρα 31/05/2021, 20:47
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Τι δηλώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, στο moneyreview.gr

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Πρόταση για ονομασία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού βασισμένη στο ελληνικό αλφάβητο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με σαφή πρόθεση να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στιγματισμού ορισμένων χωρών.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνέστησε την μετονομασία των μεταλλάξεων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αναγνώριση τους σε όλα τα ακροατήρια.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας των μεταλλάξεων, η λεγόμενη παραλλαγή Kent, η οποία οδήγησε σε σκληρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα Χριστούγεννα θα ονομάζεται «Άλφα».

Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2020 είναι η «Βήτα», ενώ το στέλεχος από τη Βραζιλία είναι το «Γάμμα».

Η μετάλλαξη της Covid-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ονομάστηκε «Δέλτα».

Η επιδημιολόγος, Μαρία Βαν Κέρχοφ, κατέστησε σαφές ότι οι νέες ονομασίες δεν αντικατέστησαν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα, όπως το B1617.2 για την ινδική παραλλαγή, τόνισε ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί».

Πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι το να δίνεις όνομα στις μεταλλάξεις με βάση τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικώς μπορεί να οδηγήσει σε άδικη διάκριση.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα:

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού-1

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού-2

Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες αντιδρούν σε αυτή την κίνηση του ΠΟΥ.

Μιλώντας στο moneyreview.grm η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, τόνισε: «Πιστεύω ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα. Ανέκαθεν οι ιοι έπαιρναν ονομασιες βασισμένες στον τόπο που πρωτοεμφανίστηκαν. Τέτοια ονόματα είναι εύκολο να τα θυμάσαι και εχουν κάποια χρησιμότητα. Προσωπικά δεν βλέπω το πρόβλημα».

Η κ. Χατζηιωάννου είχε παραχωρήσει προ ημερών συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής. [Διαβάστε]

Το tweet της κ. Βαν Κέρχοφ που εξηγεί την πρόταση του ΠΟΥ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News