Κόσμος Κυριακή 30/05/2021, 16:48
COVID-19

Πομπέο: Πιστεύει ότι ο κορωνοϊός διέρευσε από εργαστήριο της Ουχάν

Πομπέο: Πιστεύει ότι ο κορωνοϊός διέρευσε από εργαστήριο της Ουχάν

Για μυστική στρατιωτική έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν «σημαντικά στοιχεία» και ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 διέρρευσε από το συγκεκριμένο εργαστήριο. Απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση ότι τα επικίνδυνα πειράματα συνεχίζονται. 

«Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητος είναι ότι κάποιοι μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο είχαν εμπλακεί σε προσπάθειες που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό», δήλωσε ο Πομπέο στο Fox News, το Σάββατο 29 Μαΐου, σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail.

«Αρνούνται να μας πουν τι ήταν αυτά τα πειράματα και να επιτρέψουν την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα πρέπει να γνωρίζουμε. Το συγκεκριμένο εργαστήριο λειτουργεί ακόμη και πιθανότατα εξακολουθεί να διεξάγει την ίδια έρευνα η οποία οδήγησε στη διαρροή του Covid-19 από το εργαστήριo. Μόνο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γνωρίζει την απάντηση. Ο κόσμος όμως έχει το δικαίωμα να γνωρίζει», τόνισε ο Πομπέο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κίνα θα πιεστεί να λογοδοτήσει.

Σημειώνεται ότι ο Πομπέο έχει αναφερθεί επανειλημμένως στη θεωρία διαρροής του ιού από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η θεωρία είχε απορριφθεί ως μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που αρρώστησαν εκεί, επιστήμονες που αρρώστησαν. Έκαναν πειράματα σε ιούς, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά τους. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να το ψάξει. Ελπίζω να συνεχίσει την έρευνα που είχαμε ξεκινήσει», δήλωσε ο Πομπέο.

Μελέτη υποστηρίζει ότι ο Covid-19 είναι προϊόν εργαστηρίου

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η Daily Mail παρουσίασε αναλυτικά τη μελέτη των Άνγκους Νταλγκλίς και Μπίργκερ Σέρενσεν, η οποία υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 είναι προϊόν των εργαστηριακών ερευνών, που πραγματοποιούνταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην Γουχάν της Κίνας.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο κορωνοϊός φέρει «μοναδικά αποτυπώματα, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αποκλειστικά και μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον».

Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ότι στην πρωτεΐνη spike που χρησιμοποιεί ο SARS-Cov-2 για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα έχουν εντοπιστεί τέσσερα αμινοξέα – όλα θετικά φορτισμένα. Καθώς όμως, όπως συμβαίνει και στους μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο είναι σπάνιο να βρεθούν έστω και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς. Η ύπαρξη τεσσάρων στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανη» σημειώνουν και καταλήγουν στο συμπέρσμα πως πρόκειται για εργαστηριακό δημιούργημα. Ως βάση για τον ιό χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στην Κίνα.

Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιστημονικά περιοδικά στα οποία προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν τη μελέτη τους, τους έκλειναν την πόρτα, όχι γιατί δεν θεωρούσαν ότι είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της, αλλά γιατί η κυρίαρχη θεωρία ήταν έως πρόσφατα ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο και δεν ήταν προϊόν εργαστηρίου.

Πηγή: Daily Mail 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News