Κόσμος Τετάρτη 26/05/2021, 13:08
ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: H Λευκορωσία δέχεται «υβριδικό πόλεμο»

Λουκασένκο: H Λευκορωσία δέχεται «υβριδικό πόλεμο»

Για «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο στα πρώτα του σχόλια μετά τα γεγονότα της Κυριακής που ξεσήκωσαν κύμα διεθνών επικρίσεων εναντίον του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε των χειρισμών της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι «ενήργησε με νόμιμο τρόπο». Κατηγόρησε παράλληλα όσους κάνουν λόγο για κρατική αεροπειρατία ότι «παραβιάζουν ‘κόκκινες’ γραμμές» και ότι «έχουν εγκαταλείψει την κοινή λογική», ενώ προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει σκληρά» σε τυχόν «κυρώσεις ή προκλήσεις».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας, ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι ο Προτάσεβιτς προγραμμάτιζε μια «αιματηρή εξέγερση» στη Λευκορωσία. Ισχυρίστηκε ακόμη πως δεν γνώριζε ότι ο Προτάσεβιτς επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – αν το γνώριζε θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος.

Ο αυτο-εξόριστη αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για νέο γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας εξέφρασε από την πλευρά του τη βεβαιότητα ότι δεν θα επαναληφθούν οι μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News