Κόσμος Τρίτη 25/05/2021, 14:24
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχηγός αντιπολίτευσης Λευκορωσίας: Καμία αμφιβολία ότι ο Προτάσεβιτς υπέστη βασανιστήρια 

Αρχηγός αντιπολίτευσης Λευκορωσίας: Καμία αμφιβολία ότι ο Προτάσεβιτς υπέστη βασανιστήρια 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπέστη βασανιστήρια, δήλωσε η ηγέτιδα της αντπολίτευσης της χώρας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ζητώντας αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Μινσκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο συλληφθείς δημοσιογράφος αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του, ισχυρισμός που όμως απορρίφθηκε άμεσα από συμμάχους του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Προτασέβιτς υποχρεώθηκε να το πει.

«Είπε ότι είχε νόμιμη μεταχείριση, αλλά σαφώς είχε χτυπηθεί και βρισκόταν υπό πίεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βασανίστηκε» ανέφερε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Το Παρίσι γνωστοποίησε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να καλέσει την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην επόμενη διάσκεψη κορυφής της G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο, εφόσον συμφωνήσει η Βρετανία. «Ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ αυτού, εάν οι Βρετανοί συμφωνήσουν», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια τον περασμένο Σεπτέμβριο και έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την αυτοεξόριστη αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε από την πλευρά του «πολύ δυσάρεστο» το βίντεο και πρόσθεσε πως η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τη σύλληψή του Προτάσεβιτς.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News