Κόσμος Τρίτη 25/05/2021, 08:12
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή Έλληνα στην κρατική «αεροπειρατεία»;

Τι εξετάζεται

Εμπλοκή Έλληνα στην κρατική «αεροπειρατεία»;

Την εμπλοκή ενός Έλληνα στην κρατική «αεροπειρατεία», η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή στη Λευκορωσία, εξετάζουν οι αρχές, όπως αποκαλύπτει ανώνυμη πηγή, η οποία μίλησε στο πρακτορείο Boomberg.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όταν η πτήση της Ryanair, η οποία είχε απογειωθεί από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Βίλνους, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, αποβιβάστηκαν συνολικά πέντε επιβάτες.

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και ακόμη τρία άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένας Έλληνας. Οι άλλοι δύο ήταν Λευκορώσοι, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο λόγος αποβίβασης των τριών επιπλέον ατόμων μέχρι στιγμής είναι άγνωστος.

Πάντως, τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’ Leary, είχε δηλώσει στο RTE Radio ότι «μαζί με τον Προτάσεβιτς πιστεύουμε ότι αποβιβάστηκαν ορισμένοι πράκτορες της KGB (υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της Λευκορωσίας)».

Τι αποφάσισε η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η Σύνοδος Κορυφή της Ε.Ε. έλαβαν χθες το βράδυ την απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας και της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο συμπερασμάτων οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών ζητούν τα εξής:

  • Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.
  • Την διεύρυνση των προσώπων και των οντοτήτων που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.
  • Καλούν το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν προτάσεις.
  • Καλούν τις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλούν το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πτήσης λευκορωσικών αεροσκαφών εντός του εναέριου χώρου της ΕΕ για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News