Κόσμος Δευτέρα 24/05/2021, 16:11
ΚΟΣΜΟΣ

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Οι επιβάτες της πτήσης περιγράφουν τι έζησαν

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Οι επιβάτες της πτήσης περιγράφουν τι έζησαν

Τον πανικό που επικράτησε όταν το αεροπλάνο τους υποχρεώθηκε ξαφνικά να αλλάξει πορεία και να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας περιγράφουν σε ξένα μέσα οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair. 

Οι επιβάτες της πτήσης FR4978 βίωσαν ουσιαστικά μία αεροπειρατεία δια χειρός των μυστικών υπηρεσιών της Λευκορωσίας, που είχαν λάβει εντολή από τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να προβούν στη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Ρομάν Προτάσεβιτς. Όπως αναφέρουν στο βρετανικό δίκτυο ο πιλότος ανακοίνωσε αιφνιδίως την έκτακτη αλλαγή πορείας, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Έως τότε όλα κυλούσαν ομαλά, επικρατούσε τάξη και ηρεμία. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση του πιλότου, αρκετοί επιβάτες αντελήφθησαν ότι το αεροσκάφος ακολουθείται από ένα μαχητικό, όπως μεταδίδει το BBC. Ακολούθησε δε μία απότομη «βουτιά» του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα πολλοί να φοβηθούν ότι πρόκειται να συντριβεί. «Όλοι στο αεροσκάφος πανικοβληθήκαμε, γιατί νομίζαμε ότι θα πέσει» δήλωσε η Raselle Grigoryeva στο ABC News. «Ήταν μία ξαφνική βουτιά, αλλάζοντας το ύψος δραστικά. Ήταν πολύ βίαιο. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ ξανά έτσι σε αεροπλάνο. Όλοι ήμασταν σε κατάσταση σοκ» προσθέτει. 

Άλλος επιβάτης δήλωσε στο Reuters ότι τη στιγμή που ανακοίνωσε ο πιλότος την εκτροπή της πτήσης προς τον Μινσκ, ο Προτάσεβιτς σηκώθηκε και άνοιξε το ντουπαλάκι όπου βρισκόταν η αποσκευή του. «Πήρε τη βαλίτσα και προσπαθούσε να βγάλει από μέσα κάποια πράγματα, όπως τον υπολογιστή που έδωσε στην φίλη του. Έκανε λάθος νομίζω. Υπήρχαν πολλοί επιβάτες. Θα έπρεπε να δώσει σε εμένα ή σε άλλους επιβάτες τα πράγματα και όχι στην φίλη του, που νομίζω ότι επίσης συνελήφθη» είπε ο επιβάτης, που μίλησε με το ψευδώνυμο «Mandaς». Ένας τρίτος επιβάτης, που επίσης δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, είιπε ότι ασκήθηκε βία κατά τη σύλληψη του 26χρονου δημοσιογράφου, οποίος ήταν «απολύτως τρομοκρατημένος». 

Ο επιβάτης Edvnias Dimsa, 37 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επίσης ότι ο Προτάσεβιτς «φαινόταν τόσο φοβισμένος, που εάν ήταν ανοιχτό το παράθυρο, θα είχε προσπαθήσει να πηδήξει». 

Μιλώντας στο λιθουανικό δίκτυο Delfi News άλλος επιβάτης υποστήριξε πως όταν ρωτήθηκε ο δημοσιογράφος τι συμβαίνει, απάντησε: «Η θανατική ποινή με περιμένει».

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News