Κόσμος Κυριακή 23/05/2021, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ζητεί από την Ε.Ε. την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας

Λιθουανία: Ζητεί από την Ε.Ε. την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας

Η Λιθουανία κάλεσε σήμερα Κυριακή τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνουν από κοινού την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από τις αεροπορικές εταιρείες, μετά από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη ενός Λευκορώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη θα συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ θα ζητηθεί να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπός του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς ενημέρωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει το εν λόγω ζήτημα στη Σύνοδο ότι «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».

Η Λιθουανία ζήτησε μάλιστα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση.

«Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την Ε.Ε.», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News