Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 12:31
BUSINESS & FINANCE

Κυρώσεις από τις… αγορές στη Λευκορωσία: Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Σφυροκόπημα για τα ουκρανικά ομόλογα μετά την «αεροπειρατία Λουκασένκο»

Κυρώσεις από τις… αγορές στη Λευκορωσία: Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Υπό πίεση βρίσκονται τα ομόλογα της Λευκορωσίας, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της χώρας, μετά την «αεροπειρατεία» της τοπικής κυβέρνησης και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν σήμερα, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για τα όσα έλαβαν χώρα την Κυριακή.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα επιδράσουν δυσμενώς στην οικονομία της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γειτονική Ρωσία.

Αποτέλεσμα είναι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να αυξάνεται κατά 23 μονάδες βάσης και να βρίσκεται στο 7,48%. Τον περασμένο Αύγουστο, δε, είχε ξεπεράσει το όριο του 8%, εν μέσω της βίαιης καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κυβέρνηση Λουκασένκο.

H οικονομία της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμφάνισε ύφεση μόλις 0,9% το 2020, καθώς σ’ αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν εφάρμοσε αυστηρά περιοριστικά μέρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ετήσιο ΑΕΠ εκτιμάται σε 60,1 δισ. δολάρια, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέρχεται σε 6.390 δολάια. Για το 2021, αναμένεται βαθιά ύφεση λόγω τόσο των εσωτερικών προκλήσεων όσο και των οικονομικών ζητημάτων της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News