Πολιτική Δευτέρα 24/05/2021, 23:15
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ε.Ε.: Σκληρή απάντηση στη Λευκορωσία – Πολλαπλό «χτύπημα»

Μπλοκάρουν τον εναέριο χώρο της ΕΕ

Ε.Ε.: Σκληρή απάντηση στη Λευκορωσία – Πολλαπλό «χτύπημα»

Σκληρή καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι ηγέτες καταδικάζουν την ενέργεια και ζητούν:

  • Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Οι «27» καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.
  • Ταυτόχρονα αποφάσισαν την διεύρυνση των προσώπων και των οντοτήτων που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν προτάσεις.
  • Η Σύνοδος καλεί αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Και καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πτήσης λευκορωσικών αεροσκαφών εντός του εναέριου χώρου της ΕΕ για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ.

ICAO

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε.

Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις.

Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

Διαβάστε: Βίντεο με την «ομολογία» του Προτάσεβιτς

Ε.Ε.: Σκληρή απάντηση στη Λευκορωσία – Πολλαπλό «χτύπημα»-1

ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας για την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ απαιτούν διεθνή έρευνα για το συμβάν.

«Αυτή ήταν μια σοκαριστική πράξη εκτροπής της πορείας μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός δημοσιογράφου. Αποτελεί μια επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας από το καθεστώς», δήλωσε η Ψάκι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News