Κόσμος Τρίτη 1/12/2020, 15:52
ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα επιβίωσης της Ε.Ε. θέτει ξανά ο Τζορτζ Σόρος;

Θέμα επιβίωσης της Ε.Ε. θέτει ξανά ο Τζορτζ Σόρος;

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών μελών, που ήρθαν στην επιφάνεια έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας, θέτουν και πάλι υπό αμφισβήτηση την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπονοεί σε άρθρο του ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος, Τζορτζ Σόρος.

«Έχω γράψει πολλά στο παρελθόν για την ελκυστικότητα της έκδοσης αέναων ομολόγων (perpetual bonds) από την Ε.Ε.. Όμως σήμερα προτείνω να το κάνουν οι μεμονωμένες χώρες μέλη», ξεκινά το άρθρο.

Όπως εξηγεί ο Σόρος, θα ήταν αδύνατο για την Ε.Ε. να εκδώσει αέναα ομόλογα, γιατί οι χώρες μέλη είναι πολύ διχασμένες. Η Πολωνία και η Ουγγαρία άσκησαν βέτο στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι λεγόμενες χώρες του «Frugal Five» (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία) ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν οικονομία παρά να συμβάλλουν στο κοινό καλό.

«Οι επενδυτές αγοράζουν αέναα ομόλογα μόνο από μία οντότητα για την οποία πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στο προσεχές μέλλον», εξηγεί, όπως για ίσχυε για τη Βρετανία τον 18ο αιώνα και για τις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. «Δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια για την Ε.Ε. σήμερα», τονίζει ο Σόρος.

Αντ΄ αυτού, ο μεγαλοεπενδυτής προτείνει να εκδώσουν αέναα ομόλογα οι χώρες μέλη των οποίων η συνεχιζόμενη ύπαρξη δεν αμφισβητείται από τους επενδυτές.  Και θα ήταν μία ωραία κίνηση αλληλεγγύης εάν οι χώρες αυτές εγγυούνταν μία έκδοση για τα κράτη που δεν μπορούν να το κάνουν, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία.

«Αυτό θα ενδυνάμωνε την Ε.Ε. και επομένως θα τις ωφελούσε άμεσα. Τελικά, η Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει τόσο δυνατή ώστε να εκδώσει αέναα ομόλογα στο όνομά της. Αυτός είναι ένας στόχος που αξίζει να τον προσπαθήσει κανείς», καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News