Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 14:11
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ προς τη Γαλλία θα απομακρύνει την Τουρκία από την Ε.Ε.

Κάθετα αντίθετη στο τουρκικό μποϊκοτάζ προς τα γαλλικά προϊόντα εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο πνεύμα των διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι το τουρκικό μποϊκοτάζ θα «απομακρύνει» ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ε.Ε. «Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (…) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές».

Τη Δευτέρα, σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, καθώς θεωρεί πως το Παρίσι ηγείται της πολιτικής «έναντι των μουσουλμάνων, η οποία θα φέρει την καταστροφή της Ευρώπης». 

Απευθυνόμενος δε, προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Ερντογάν τράβηξε ακόμη περισσότερο το σκοινί, καθώς τους κατηγόρησε πως ασκούν παρόμοια πολιτική μ’ αυτή των ναζί. «Είναι ρατσιστική τρομοκρατία. Από εδώ σας το λέω ξεκάθαρα, εσείς είστε ξεκάθαρα φασίστες, εσείς με την πραγματική έννοια είστε μέρος της αλυσίδας των ναζιστών! Σήμερα στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι δέχονται εκστρατείες λιντσαρίσματος, όπως είχαν υποστεί οι Εβραίοι στην Ευρώπη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ως πρόεδρος μιας χώρας που 6 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στην Ευρώπη, θέλω να προειδοποιήσω τους ομολόγους μου. Με την εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα. Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεστε, για να καλύψετε την ανικανότητά σας, οδηγεί στην καταστροφή» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορεί να μην αρέσει στον Μακρόν, θέλω να επαναλάβω όσα είχα πει και προχθές. Ο ρατσισμός και η εχθρότητα στο Ισλάμ είναι μια ψύχωση που εξαφανίζει τη λογική και την ψυχή κάθε ανθρώπου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία και Γαλλία βρίσκονται σε ανοιχτό διπλωματικό πόλεμο τους τελευταίους μήνες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά μετώπων, από τη Λιβύη και τη Συρία έως την κυπριακή ΑΟΖ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πάντως, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα εγχώρια οικονομικά προβλήματα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News