Κόσμος Κυριακή 9/05/2021, 16:37
ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν φθάσει ακόμη τα εμβόλια

Πάνω από 10 χώρες, πολλές από τις οποίες στην Αφρική, περιμένουν ακόμη κάποιο εμβόλιο

Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν φθάσει ακόμη τα εμβόλια

Στο μικρό νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η Δρ. Ουμάιμα Τζάρμα, στην πρωτεύουσα του Τσαντ, δεν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δεν υπάρχουν καθόλου εμβόλια.

Ούτε καν για τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19 στο Τσαντ, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη στον κόσμο. Πρόκειται για μία χώρα, το ένα τρίτο της οποίας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα.

«Το βρίσκω άδικο», λέει η 33χρονος γιατρός στο Associated Press. «Δεν έχω καν αυτή την επιλογή. Το πρώτο εμβόλιο που θα λάβει άδεια, θα το πάρω» προσθέτει.

Ενώ τα πλουσιότερα κράτη έχουν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους, πολλές φτωχότερες χώρες προσπαθούν ακόμα να εξασφαλίσουν δόσεις. Μερικές, όπως το Τσαντ, δεν έχουν ακόμη λάβει εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 10 χώρες, πολλές από τις οποίες στην Αφρική, περιμένουν ακόμη κάποιο εμβόλιο. Οι ουραγοί στην κούρσα των εμβολίων στην αφρικανική ήπειρο, μαζί με το Τσαντ, είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, η Ερυθραία και η Τανζανία.

«Οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις οδηγούν τις αφρικανικές χώρες πιο πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στη διάθεση εμβολίων COVID-19 και στην Αφρική χορηγείται μόνο το 1% των εμβολίων παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΠΟΥ την Πέμπτη.

Σε μέρη όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκύψουν νέες μεταλλάξεις, προειδοποίησε ο Τζιαν Γκάντι, συντονιστής του μηχανισμού COVAX της UNICEF για τη διανομή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

«Επομένως, όλοι πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν έλλειψη κάλυψης οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε ο ίδιος, προτρέποντας τις πλουσιότερες χώρες να δωρίσουν δόσεις εμβολίων στα κράτη που βρίσκονται σε αναμονή.

Οι χώρες στην Αφρική που περιμένουν ακόμη εμβόλια, δεν διαθέτουν επίσης ιδιαίτερο εξοπλισμό για την παρακολούθηση λοιμώξεων. Το Τσαντ έχει επιβεβαιώσει μόνο 170, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Όλοι πεθαίνουν από αυτήν την ασθένεια, πλούσιοι ή φτωχοί», τόνισε η Δρ. Τζάρμα. «Όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, ειδικά εκείνοι που είναι πιο εκτεθειμένοι» πρόσθεσε.

Το Τσαντ αναμένεται να λάβει μερικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον επόμενο μήνα εφόσον μπορέσει να στήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, προκειμένου να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -όπως απαιτείται- το εμβόλιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News