Κόσμος Τρίτη 30/03/2021, 18:25
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια: Σε ποια χώρα το Sputnik V κοστίζει 70,3 δολάρια

Για μία δόση του εμβολίου

Φωτ. Reuters

Παρότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα εμβόλια κατά της Covid διατίθενται δωρεάν στους πολίτες, δεν φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τους Κενυάτες, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν 70,3 δολάρια για μία δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Οι εμβολιασμοί στο αφρικανικό κράτος ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, με το Sputnik V ωστόσο, να διατίθεται με το αζημίωτο.

Έτσι, οι πολίτες οφείλουν να πληρώσουν 7.7000 σιλίνγκς για μία δόση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται και δεύτερη για την απόκτηση πλήρους ανοσίας, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 15.400 σιλίνγκς. Δηλαδή 140,6 δολάρια.

«Το Sputnik V έχει πολύ υψηλές αξιολογήσεις στα ιατρικά περιοδικά κι αυτό είναι παρήγορo για εμένα» δηλώνει στο Bloomberg o Αχμεντνασίρ Αμπντουλαχί, δικηγόρος από την Κένυα.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, μέχρι στιγμής, έχουν εγκρίνει την χρήση συνολικά δύο εμβολίων. Της AstraZeneca και του Sputnik V. Έως τις 26 Μαρτίου, ωστόσο, είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 90.000 εμβολιασμοί.

Την ίδια ώρα, στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται ακόμη 1,1 εκατ. δόσεις της AstraZeneca, οι οποίες διατέθηκαν ως δωρεά από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Και πάλι, βέβαια, σε σχέση με τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, η Κένυα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη «μοίρα». Άλλωστε, αποτελεί μόλις το 10ο κράτος της «Μαύρης» Ηπείρου, το οποίο έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Συνολικά δε, έχουν διατεθεί (σ.σ. έως τις 18 Μαρτίου) μετά βίας 7 εκατ. δόσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Money Review