Κόσμος Πέμπτη 6/05/2021, 16:14
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: «Γκάζι» στην έγκριση φαρμάκων κατά του κορωνοϊού

Δρομολογούνται διαδικασίες με στόχο την κοινή προμήθεια σκευασμάτων για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Κομισιόν: «Γκάζι» στην έγκριση φαρμάκων κατά του κορωνοϊού

Tην επιτάχυνση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πειραματικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, με στόχο να δοθεί το πράσινο φως σε τουλάχιστον τρία νέα φάρμακα μέχρι τον Οκτώβριο, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Παράλληλα, η Επιτροπή σκοπεύει να καταρτίσει ένα χαρτοφυλάκιο με 10 πιθανά φάρμακα κατά της Covid-19 και να πιστοποιήσει τα πέντε πιο υποσχόμενα από αυτά μέχρι τον Ιούνιο, προσδοκώντας να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κομισιόν δεν διευκρίνισε στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα ποια φάρμακα θα μπορούσε να επιλέξει για να προχωρήσει σε συμβάσεις για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα έγγραφα της Ε.Ε. δείχνουν ότι η Κομισιόν συζητά ήδη με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μόνο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι το remdesivir της Gilead. Ο EMA έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 υπό ανάπτυξη φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και έρευνες για την επιτάχυνση της έγκρισης φαρμάκων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News