Κόσμος Παρασκευή 16/04/2021, 20:23
ΙΤΑΛΙΑ

Ντράγκι: Ανήγγειλε σταδιακό άνοιγμα εστίασης και σχολείων στην Ιταλία

φωτ. ΑΠΕ ΜΠΕ

Την επαναλειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε ανοικτούς χώρους, σταδιακά, από τις 26 Απριλίου, αποφάσισε η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθουργού Μάριο Ντράγκι. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξήγησε ότι η αρχή θα γίνει με καφε -μπαρ και εστιατόρια τα οποία, στις περιοχές που θα γίνουν «κίτρινη ζώνη» θα μπορέσουν να σερβίρουν πελάτες στο τραπέζι το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά μόνον σε ανοικτούς χώρους.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, από τις 26 του μηνός. Η επιστροφή θα είναι ολική στις περιοχές σε κίτρινη και πορτοκαλί ζώνη και μερική στις περιφέρειες που θα παραμείνουν κόκκινη ζώνη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χαλάρωση αυτή βασίζεται σε ένα «λογικό ρίσκο» που η κυβέρνησή του αποφάσισε να πάρει και ότι κύρια προϋποθέση είναι η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, από μέρους των πολιτών, στους ανοικτούς χώρους.

Ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, πρόσθεσε ότι αν τα επιδημιολογικά στοιχεία συνεχίσουν να βελτιώνονται, τα γυμναστήρια μπορεί να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου και τα εκθεσιακά κέντρα, ενδεχομένως, στις αρχές Ιουλίου.

Ιταλική οικονομία

Αναφερόμενος επίσης στην νέα αύξηση του κρατικού ελλείμματος κατά 40 δισ. ευρώ, για να δοθούν επιπλέον βοήθειες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε: «Πρόκειται για καλό χρέος, παράγουμε και θα συνεχίσουμε να παράγουμε χρέος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν προσεκτικά στοχευμένες επενδύσεις, με την απλούστευση των σχετικών κανονισμών». Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες που έμειναν χωρίς εισόδημα, αλλά και τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν.

Σε ότι αφορά την γενικότερη αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους των χωρών μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και καθ΄όλη την επόμενη χρονιά και το πιο λογικό είναι να ληφθούν σοβαρές δεσμεύσεις για την μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά χωρίς να ζημιωθεί η οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News