Κόσμος Παρασκευή 16/04/2021, 13:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρώπινα κύτταρα σε έμβρυα μαϊμούδων: Η επιστημονική έρευνα που διχάζει

Αναπτύχθηκαν για 20 ημέρες

Ανθρώπινα κύτταρα σε έμβρυα μαϊμούδων: Η επιστημονική έρευνα που διχάζει

Μπροστά σ’ ένα σπουδαίο επίτευγμα, το οποίο εγείρει πληθώρα ηθικών ερωτημάτων, βρίσκονται επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίοι κατάφεραν να χορηγήσουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυα μαϊμούδων.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, είχαν την ικανότητα να αναπτυχθούν σε πολλαπλούς και διαφορετικούς ιστούς του σώματος.

Αποτέλεσμα ήταν τα έμβρυα των μαϊμούδων να τύχουν διεξοδικής μελέτης για έως 20 ημέρες, καθώς στη συνέχεια θανατώθηκαν για λόγους βιοηθικής. Αντίστοιχες προσπάθεις είχαν λάβει χώρα και στο παρελθόν, όταν ανθρώπινα κύτταρα είχαν εισαχθεί σε έμβρυα προβάτων και γουρουνιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι έρευνες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων, δεδομένης της μικρής διαθεσιμότητας συμβατών μοσχευμάτων.

Παράλληλα, θα βοηθήσουν στην κατανοήση της πρόωρης ανθρώπινης ανάπτυξης, της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και του πώς δημιουργείται μία ασθένεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία συντονίστηκε από τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Ισπισούα Βελμόντε από το Ινστιτούτο Σαλκ στις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Οι αντιδράσεις για τα ζητήματα ηθικής

Τα συγκεκριμένα πειράματα, βέβαια, προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, με αρκετούς επιστήμονες να θέτουν ζητήματα ιατρικής.

Ενδεικτικά, η δρ. Άννα Σμπάιντορ, λέκτορας και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς, δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτουν σημαντικές ηθικές και νομικές προκλήσεις.

Το κύριο ερώτημα, κατά την ίδια, είναι κατά πόσο αυτά τα έμβρυα αποτελούν μαϊμούδες ή ανθρώπινα όντα και επομένως, κατά πόσο θα πρέπει να επιτρέπονται τέτοιους είδους πειράματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ζουλιάν Σαβουλέσκου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα κύτταρα.

«Μπορεί αυτά τα έμβρυα να θανατώθηκαν μέσα στις πρώτες 20 ημέρες, αλλά είναι θέμα χρόνου να αποτελέσουν πηγές οργάνων για τους ανθρώπους. Αυτός είναι, εξάλλου, ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της έρευνας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News